Monet teelaadut sopivat erinomaisesti jääteeksi. Oli kyseessä sitten musta tee, vihreä tee, valkoinen tee, rooibos tai maustettu tee. On makukysymys mistä teelaadusta valmistuu paras jäätee. Jääteen valmistamiseen soveltuvat kaikki teelaadut, joskin yleensä kylmähaudutuksessa käytetään sellaisia teelaatuja, jotka eivät kitkeröidy helposti pitkässä haudutuksessa. Suosittelemme vihreän teen valikoimastamme paratiisi senchaa ja reilun kaupan lime-sitruuna makua. Yrttiteen ystävälle anti-stress, rooibos veriappelsiini sekä puhdistava detox yrttitee ovat varmasti sopivia valintoja. Myöskin matcha sekä superior mustikka ovat kokeilemisen arvoisia. Hibiscuksen luonollisen marjaisa maku sopii hyvin kylmähaudutettuun jääteehen!

 Kylmähaudutus

 Jääteen voi tehdä kuumasta tai kylmästä vedestä. Kylmään veteen haudutettu teelehti tuottaa vähemmän kitkerää katekiinia ja kofeiinia. Kylmähaudutettu tee onkin pehmeää ja helposti juotavaa. Kylmään veteen hauduttaessa annostele teenlehdet kuten tavanomaisessa haudutuksessa (yleisohjeena 1 tl/2dl). Haudutusaika on noin 8h, jonka jälkeen teenlehdet poistetaan ja voit nauttia raikkaasta jääteestä.

 Kuumahaudutus

Jääteen valmistaminen onnistuu tarvittaessa myös edellisiä tapoja nopeammin. Mikäli haluat nopeuttaa hautumista, valmista tee suoraan kuumaan veteen seuraavasti. Annostele teetä kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Esimerkiksi 5 tl teenlehtiä ja 0,5 l vettä. Hauduta tee kuumaan veteen ohjeen mukaan. Kun tee on valmista, poista teenlehdet ja lisää teen joukkoon kylmää vettä yhtä paljon kuin haudutit teetä (esim. 0,5 l). Sekoita hyvin ja lisää joukkoon jäitä, jotta juoma viilenee entisestään. Tarjoile. 

Jäätee voidaan makeuttaa sokerilla, hunajalla tai makeutusaineilla. Jääteen joukkoon sopivat erinomaisesti myös hedelmänpalat sekä yrtit esimerkiksi minttu. 

 

Jäätee reseptit

Raikas jäätee

 

Ainekset:

    • 2,5 tl Forsman Paratiisi Sencha
    • 5 dl raikasta vettä

Valmistusohje:

1. Mittaa 5,5 tl teenlehtiä litraan raikasta vettä. 

2. Siirrä tee jääkaappiin ja hauduta yön yli.

3. Tee on valmista nautittavaksi aamulla.

Mikäli haudutat teen suoraan Forsman teepulloon, niin toimi seuraavasti.

1. Mittaa 2,5 tl lehtiä teepullon siivilään. 

2. Valuta lehtien päälle kylmä vesi, sulje pullo ja hauduta noin 8 h. 

3. Pakkaa pullo mukaan retkelle, työpaikalle tai vaikka salille. 

 

Mustikkainen jäätee

Ohjeesta tulee 2 lasia

Ainekset:

  • 3 tl Mustikka Superior teetä
  • jäisiä mustikoita
  • jäitä
  • sitruunan mehua

 

Valmistusohje:

1. Hauduta 0,5 l vahvaa Mustikka Superior teetä (Annostele teetä 3 tl/5 dl)

2. Lisää teen joukkoon 2-4 ruokalusikallista jäisiä mustikoita.

3. Lisää noin 2 rkl sitruunan mehua sekä jäitä juomaan.

4. Tarjoile ja nauti virkistävä terveyspommi.

*Halutessasi voit hauduttaa teen myös kylmähauduttamalla. Silloin tarvitset kuitenkin runsaammin aikaa. 

 

 

 Matcha jäätee

 Ainekset:

  • 2,5 tl Forsman matcha
  • 5 dl raikasta vettä
  • 5 dl kivennäisvettä (maustetut kivennäisvedet tuovat mukavaa tvistiä)

 

Valmistusohje:

1. Mittaa matcha ja lisää kannuun. 

2. Lisää matchan joukkoon vesi ja vispaa sitä niin, että juoma hieman vaahtoaa eikä juomaan jää paakkuja.

3. Lisää kivennäisvesi ja vispaa vielä hieman

4. Lisää joukkoon jääpaloja, sitruunaviipaleita tai vaikka jäisiä mansikoita.