Yleistietoa Teestä
Tee on kenties historiamme juoduin juoma - heti veden jälkeen. Tee ei ole vain yksi juoma, vaan teemaailma käsittää sisällee tuhansia erilaisia teevariaatioita. Kaikki teelaadut ovat kuitenkin peräisin samasta Camelia Sinesis -pensaasta, mutta esimerkiksi Assam musta tee on peräisin hieman erilaisesta lajikkeesta (Camelia Sinensis var. Assam). 

Teen laatuun vaikuttavat myös sen poimimisaika-, paikka, ja kuinka käsiteltyä se on. 

Tutustu teevalikoimaamme
Historia

Teen käyttö juomana alkaa legendan mukaan jo noin vuonna 2400 eaa lounas Kiinassa. Todellisuudessa varhaisimpia mainintoja teestä esimerkiksi kirjeissä on löytynyt vasta noin tuhat vuotta myöhemmin. Aasiassa teetä onkin siis juotu jo vuosituhansien ajan, mutta Eurooppaan tee saapui vasta 1500 ja 1600 luvun taitteessa. 


 Euroopassa, toisin kuin Aasiassa musta tee saavutti suuremman suosion. Siitä huolimatta, että mustan teen historia onkin vihreää paljon lyhyempi. Tämä voidaan yhdistää mustan teen parempaan säilyvyyteen, ja sen kenties helpompaan haudutusprosessiin. Tämä suosio on edelleen nähtävissä esimerkiksi kauppojen teehyllyillä, joissa mustan teen valikoima on pääasiallisesti runsain.
Valmistus
Erilaisilla valmistusprosesseilla ja eri hapetusasteilla niistä syntyy kuitenkin useita erilaisia teelaatuja. Huomattavaa on, että hapettumisesta puhutaan usein fermentoimisena. Fermentaatio ja hapettuminen ovat kuitenkin hyvin erilaiset prosessit. 

 Hapettumisessa teen lehden entsyymit ja katekiinit reagoivat hapen kanssa, kun taas fermentaatiossa mikrobit hajottavat lehtimateriaalia. Seuraavassa on käsitelty eri teelaatuja niiden tyypillisten ominaisuuksien ja valmistustapojen mukaan. Onkin mahdotonta sanoa, mikä teelaaduista olisi se paras tee, joka tekee matkasta teen ihmeelliseen maailmaan sitäkin kiinnostavamman.
Teen virkistävä vaikutus
Teepensaan lehdet sisältävät kofeiinia, eli itse teekin sisältää kofeiinia. Onkin selvää, että tee ei täysin sovellu unijuomaksi, vaikka se usein sellaiseksi yhdistetäänkin. 

 Teessä on kuitenkin teaniinia, joka toimii kofeiinin vastavaikuttajana, ja rentouttaa kehoa ja mieltä. Siksi teen juotua olo saattaa olla hyvin rentoutunut ja tyyni. On silti selvää, että eri teelaatujen välillä kofeiinipitoisuus vaihtelee. 

Kofeiinin määrään vaikuttaa myös haudutusaika, sekä teen annostelu kuppia kohden, joissa kummassakin suurempi pitoisuus ja aika lisäävät kofeiinipitoisuutta.

Teelaadut

Valikoimamme

Vihreä Tee

Vihreä tee on veden jälkeen jouduin juoma maailmassa. Se on myös Kiinan kansallisjuoma. Vihreällä teellä on todettu olevan useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lisäksi sitä on käytetty pitkään kiinalaisessa lääketieteessä terveyttä edistävänä yrttinä.

Musta tee

Musta tee on täysin hapetettua teetä. Se on aikanaan kehitetty vastaamaan brittiläistä maku maisemaa. Mustan teen hyvä säilyvyys ja helppo haudutusprosessi ovat luoneet siitä suosituimman tee laadun länsimaissa.

Valkoinen Tee

Valkoinen tee on teelaaduista vähiten käsitelty ja näin myös kaikkein luonnonmukaisin. Valkoisen teen lehdet onkin poimimisen jälkeen vain kuivattu ja pakattu. Valmistusprosessi on siis hyvin yksinkertainen, jolloin kaikki teen terveysvaikutukset säilyvät parhaimmillaan.

Erikoistee

Vihreän-, valkoisen-, ja mustan teen lisäksi on myös harvinaisempia teelaatuja, jotka eivät aivan kuulu mihinkään edellä mainittujen teiden kategoriaan. Näitä ovat esimerkiksi Keltainen tee, Sininen tee eli Oolong tee, sekä Pu Erh.

Yrttitee

Vihreä tee on veden jälkeen jouduin juoma maailmassa. Se on myös Kiinan kansallisjuoma. Vihreällä teellä on todettu olevan useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lisäksi sitä on käytetty pitkään kiinalaisessa lääketieteessä terveyttä edistävänä yrttinä.

Rooibos

Rooibos on myös yrttiteetä, joka on kotoisin Etelä-Afrikasta. Se ansaitsee oman kategorian sen raikkauden ja valloittavan omaperäisen makunsa johdosta.

Mate

Etelä Amerikkalainen Mate kuuluu myös teknisesti yrttiteihin, mutta on kofeiinittomuuden sijaan hyvin kofeiinipitoinen juoma, joka tunnetaan myös ystävyyden janojuomana.