Teelaadut

Kaikki teelaadut ovat peräisin samasta Camelia Sinesis -pensaasta. Erilaisilla valmistusprosesseilla ja eri hapetusasteilla niistä syntyy kuitenkin useita erilaisia teelaatuja. Huomattavaa on, että hapettumisesta puhutaan usein fermentoimisena. Fermentaatio ja hapettuminen ovat kuitenkin hyvin erilaiset prosessit. Hapettumisessa teen lehden entsyymit ja katekiinit reagoivat hapen kanssa, kun taas fermentaatiossa mikrobit hajottavat lehtimateriaalia. Seuraavassa on käsitelty eri teelaatuja niiden tyypillisten ominaisuuksien ja valmistustapojen mukaan.Teelaadut järjestyksessä vähiten käsitellystä ja hapetetusta eniten käsiteltyyn ja hapetettuun menevät seuraavasti:

Yrttihaudukkeet joita kutsutaan teiksi vaikka ne eivät sisällä teekasvin lehtiä:

 

Valkoinen tee

Valkoinen tee on teelaaduista vähiten käsitelty ja näin myös kaikkein luonnonmukaisin.Valkoisen teen lehdet onkin poimimisen jälkeen vain kuivattu ja pakattu. Valmistusprosessi on siis hyvin yksinkertainen.  

Parhaimpiin valkoisiin teelaatuihin kerätään vain aukeamattomat teen lehdet, jotka ovat silkkisen vaalean hopeanharmaan nukan peitossa. Astetta halvempiin laatuihin kerätään avautumassa olevia ja jo auenneita lehtiä ja kärkisilmuja. Valkoisen teen nimi tulee juuri lehtien pinnassa olevasta vaaleasta nukasta, lisäksi koska lehdet kerätään kasvun alkuvaiheessa, myös lehtivihreän määrä lehdissä on vähäinen ja lehtien väri vaalea.

Teen lehdet kuivataan luonnonmukaisesti yleensä raikkaassa ulkoilmassa  Lehtien väri vaihtelee hopeanvalkoisesta vaaleanvihreään ja valmis juoma on väriltään jopa lähes väritöntä (vaihtelee värittömästä vaaleanvihreää). Valkoisen teen maku on hieman yrttimäinen ja usein makeahko. Tuottajamaita ovat esim. Kiina ja Taiwan.

Valkoisessa teessä on eniten antioksidantteja ja rauhoittavaa L-teaniinia, mutta myös eniten kofeiinia nuorena poimittujen lehtien takia. 

Keltainen tee

keltainen tee on kupissa keltaista

Keltaisen teen lehdet on keräämisen ja kevyen paahtamisen jälkeen siirretty pimeään hapettomaan tilaan paperiin käärittyinä, missä ne saavat keltaisen värinsä.

Lehtien väri vaihtelee vaalean keltaisesta keltaruskeaan. Valmis juoma on väriltään kellertävää tai ruskeaa. Keltaisen teen maku vaihtelee kypsyneen viljavasta ja hieman paahteisesta yrttimäisen raikkaaseen ja kasvismaiseen. Keltainen tee on vähiten tuotettu tee. Keltaisen teen tuottajamaita ovat lähinnä Kiina ja Taiwan. Erinomaisia keltaisia teitä Forsmanin valikoimassa ovat mm. Keltainen Kruunu ja Kultainen Miekka.

Keltaisen teen tuottamisen yksi pääsyistä on päästä eroon vihreän teen aavistuksen ruohomaisesta tuoksusta samalla kuitenkin säilyttäen vihreän teen terveysvaikutukset. Keltainen tee on monille vihreää teetä parempi vaihtoehto, koska se on vatsaystävällisempää. 

Vihreä tee

Vihreä tee on veden jälkeen juoduin juoma maailmassa. Se on myös Kiinan kansallisjuoma. Vihreällä teellä on todettu olevan useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lisäksi sitä on käytetty pitkään kiinalaisessa lääketieteessä.

Vihreää teetä ei hapeteta vaan se estetään käsittelemällä lehtiä kuumassa, esimerkiksi höyryttämällä tai paahtamalla. Höyrytys on vanhin menetelmä, joka saa lehdet säilymään ruohomaisen tuoreen vihreinä ja hapokkaina. Paahtaminen taas muuttaa lehtien värin vihreän rusehtavaksi ja muuttaa maun paahteisen makeaksi.

Vihreästä teestä on runsaasti erilaisia versioita. Tunnetuja ovat mm. Gun PowderHoujicha, Sencha ja Matcha. Vihreän teen tuottajamaita ovat esimerkiksi Kiina, Japani, Vietnam ja Korea.

Matcha

Matcha on perinteisin menetelmin valmistettu jauhettu vihreä seremoniatee. Matchassa vihreän teen ominaisuudet ovat parhaimmillaan, koska siinä pieneksi jauheeksi hienonnetut teen lehdet nautitaan juoman mukana. . Parhaiten matchan sekoitus onnistuu siihen tarkoitetulla bambuvispilällä, jolla saadaan erinomaisesi matchaan vaahtoisa koostumus. Myös annosteluun tarkoitettu bambulusikka on erinomainen lisä jokaisen matchan juojan tarvikekaappiin.

Matcha on erityisen suuresti arvostettu teelaatu Japanissa, missä sen on teeseremonia perusta. Myös muualla maailmassa on huomattu matchan hyvyys. Matchan käyttö on helppoa. Matcha-jauhe sekoitetaan suoraan kuuman veden joukkoon tai esimerkiksi leivonnaisissa jauhoihin.

Matcha on tunnettu terveellisyydestään. Vihreässä teessä on runsaasti antioksidantteja, katekiineja ja mineraaleja. Matchassa juot koko lehden, joten vihreän teen terveysominaisuudet ovat parhaimmillaan. Matchassa on myös enemmän kofeiinia samasta syystä.

Oolong tee

Oolong tee on vihreän ja mustan välimuoto

Oolong on osittain hapetettua teetä, jonka hapettumisaste voi vaihdella 10-70% välillä. Oolongin tuotantoprosessi on useimmiten mustan ja vihreän teen tuotantoprosessien välimaastossa, jonka vuoksi saatat kuulla sanottavan, että oolong olisi mustan ja vihreän teen välimuoto. Kyseessä kumminkin on ihan oma teelaatunsa. Tummemmista oolongeista on hyvin harvinaista löytää mustan teen vivahteita. Siksi oolongeihin kuuluu hyvin monentyyppisiä teitä. Länsimaissa puhutaan usein vihreästä tai ruskeasta oolongista, hapetusasteen mukaan. Oolong-teelaaduista löytyy runsaasti eri vivahteita ja ne ovat arvostettuja teenharrastajien keskuudessa. Teenlehtien väri voi vaihdella vihreästä mustaan, kuten valmiin juomankin väri. 

Oolong sisältää vähemmän parkkihappoja kuin muut teet, joten se ei kitkeröidy yhtä helposti. Oolongissa on myös vähemmän kofeiinia. Oolongit kestävät hyvin useampaa haudutusta. Älä siis heitä lehtiä pois ensimmäisen äläkä kolmannenkaan haudutuskerran jälkeen.

Oolong-teen tuottajamaita ovat esim. Kiina ja Taiwan. Forsman tean valikoimassa erinomaisia oolong-teitä ovat mm. Jade Oolong sekä Ti Kuan Yin Superior.

Musta tee

Musta tee on täysin hapetettua teetä. Se on aikanaan kehitetty vastaamaan brittiläistä makumaisemaa.

Mustan teen valmistus on monivaiheinen prosessi, jonka avulla musta tee saa tyypillisen makunsa ja värinsä. Mustan teen valmistuksessa ensimmäiseksi vihreät teelehdet nahistetaan, jolloin niiden päälle puhalletaan kosteaa lämmintä ilmaa. Tämän jälkeen lehdet rullataan, jolloin lehtien solurakenne rikkoutuu ja lehdistä tihkuu solunesteitä, jotka sekoittuvat lehtimassaan.

Seuraavaksi rullatut, vihreät lehtimassat siivilöidään koon mukaan hapetusta varten. Sitten seulotut lehtimassat siirretään kosteaan ja lämpimään tilaan omille alustoilleen ja hapetusprosessi käynnistyy. Rullauksessa lehden pintaan tihkuneet katekiinit ja entsyymit alkavat reagoida kemiallisesti keskenään. Happi nopeuttaa prosessia. Lehden väri muuttuu vihreästä ruskeaksi. Hapettumisen jälkeen lehdet kuivataan ja kuumennetaan 80 asteeseen jolloin lehdet saavat lopullisen tumman värinsä ja hyvän säilyvyytensä. Lopuksi kuivat lehdet seulotaan lehtikoon mukaisesti ja pakataan.

Mustan teen lehtien väri vaihtelee vaalean ruskeasta lähes mustaan. Valmis juoma voi väriltään vaihdella punaisesta kullanruskeaan ja syvään tummaan. Mustan teen tuottajamaita ovat esim. Intia, Kiina, Kenia ja Vietnam. Kiinassa teelaadut nimetään valmiin juoman värin mukaan. Tämän vuoksi musta tee tunnetaan Kiinassa punaisena teenä.

Mustasta teestä on olemassa useita erilaisia maustettuja versioita. Niistä tunnetuimpia ovat Earl GreyLapsang souchong ja Chai.

Pu-Erh

Pu’er tai Pu-Erh on Fermentoitua pakattua teetä, jonka maku paranee vanhetessaan. Pu-Erh on maailman vanhin teelaji. Se on kotoisin teen synnyinsijoilta Yunnanin maakunnasta Kiinasta.Muualta tulevaa fermentoitua teetä kutsutaan yleisnimellä Heicha, eli Tumma Tee.

Pu-Erh valmistetaan varsin monimutkaisen prosessin kautta ja puristetaan lopulta kakuiksi. Pu-Erh kakut ovat tyypillisesti väriltään tummanruskeita tai hopeisen harmaita. Kalleimmista Pu-Erh kakuista maksetaan hurjia summia huutokaupoissa. Pu-Erhiä on saatavilla kahdessa kategoriassa: Sheng eli raaka tai vaalea, ja Shou eli kypsä tai tumma. Shou Pu-Erh kakkua lämmitetään valmistusvaiheen lopussa fermentoinnin nopeuttamiseksi. Sheng Pu-Erhia ei lämmitetä, jolloin se kypsyy omalla ajallaan paljon hitaammin.  

Pu-erh tee valmistetaan juomaksi hauduttamalla se 100-asteisessa vedessä muutaman minuutin ajan. Teetä saa joko prässättynä kakkuna tai irtoteenä. Pu-erh kakun käyttö on yhtä helppoa kuin irtoteenkin. Kakusta vain murretaan sopivan kokoinen pala. Sen päälle kaadetaan ensin tilkka kuumaa vettä, jotta lehdet huuhtoutuvat ja kakkupala aukeaa hieman. Sitten se haudutetaan kuten muutkin teelaadut. Pu-erh tee kannattaa hauduttaa useaan kertaan, kuitenkin saman päivän aikana.

Pu-Erhia käytetään perinteisesti laihdutukseen, kolesterolin alentamiseen ja sydämen ja verisuonten suojaamiseen. Se on loistavaa myös meditointiin. 

Pu-Erhin tuoksu on usein vahva ja maanläheinen. Valmis juoma on tummaa ja maku miellyttävän pehmeä ja aavistuksen multainen. Tuottajamaana Kiina.

Yrttitee

Yrttitee eli hauduke on teen tapaan haudutettava vähäkofeiininen, yleensä täysin kofeiiniton yrttijuoma. Valikoimamme sisältää useita erilaisia yrttihaudukkeita, joilla on erinomaisen maun lisäksi myös  terveyttä edistäviä vaikutuksia. Meiltä löydät mm. aineenvaihduntaa vilkastuttavat, rentouttavat ja vastustuskykyä boostaavat vaihtoehdot.

Rooibos

Autiomaayrtti Rooibos eli Punapensas kasvaa vain Etelä-Afrikassa sekä viljeltynä että luonnonvaraisena. Rooibos on 0,5-1,5 m korkea pensas, jonka neulaset käytetään juoman valmistukseen. Rooiboksen valmistuksessa tuoreet lehdet fermentoidaan. Fermentoinnissa lehdet saavat niille tyypillisen, kauniin punertavan värin.

Rooibos on kofeiiniton ja vatsaystävällinen. Se sisältää erittäin paljon antioksidantteja ja flavonoideja. Rooibosta käytetään myös kosmetiikassa, koska sen sanotaan nuorentavan ja kirkastavan ihoa. Rooibosta on helppo hauduttaa, sillä se ei kitkeröidy pitkälläkään aikavälillä. Rooibos sopii myös erinomaisesti iltateeksi, sillä se ei sisällä lainkaan kofeiinia. Rooibos maistuu sekä kylmänä että kuumana.

Yerba Mate

Yerba mate on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva, runsaasti kofeiinia sisältävä yrittijuoma. Maten (Yerba-puun) lehdet sisältävät runsaasti kofeiinia, C-vitamiinia ja terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja. Mate on yleinen juoma Etelä-Amerikassa. Se on Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn kansallisjuoma. Maten kofeiinipitoisuus on erittäin korkea ja usein jopa kahvia korkeampi. Matea juodaankin yleisesti juuri sen piristävän vaikutuksen takia.

Mate nautitaan tyypillisesti mate-astiasta (usein koverrettu myskikurpitsa, Kalebassi) metallisen bombilla suodatinpillin avulla. Käytännössä mate-astia täytetään maten lehdillä lähes täyteen, jonka jälkeen astiaan lisätään kuuma vesi. Juoma nautitaan suoraan astiasta bombilla-pillin avulla. Mate on hyvää sekä kylmänä että kuumana.

Mustan teen laatua ja lehtikokoa kuvaavat termit Intian ja Kenian markkinoilla:

SFTGFOP

Specially Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Hienoimpia kokonaisia teenlehtiä ja paljon kärkisilmuja, jotka jäävät hapetuksessa hopeisiksi.

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Kaikissa teenlehdissä kullanpunertava kärki. Tippy tarkoittaa teepensaan aukeamatonta kärkisilmua.

GFOP

Golden Flowery Orange Pekoe

Korkealaatuinen musta tee, jossa mukana punertavia kärkisilmuja. Orange tarkoittaa kuninkaallista laatua.

FOP

Flowery Orange Pekoe

FOP on hienoin kauppalaatu. Lisäkirjaimet kuvaavat erityisen hienoa FOP-laatua. Kaikki sisältävät pääasiassa silmuja ja ensimmäisiä lehtiä. Tippy tarkoittaa nuorten teelehtien kärkiä, jotka erottuvat mustassa teessä väriltään vihreinä tai kellertävinä.

BOP

Broken Orange Pekoe

Kuin OP, mutta lehtien rakenne on rikottu repimällä ja leikkaamalla.

OP

Orange Pekoe

OP sisältää pääasiassa ensimmäisiä lehtiä, mutta lehtikoko on suurempi kuin FOP:ssa. Mukana on hienompia lehtiä kuin Pekoessa. Molemmissa on sekä pienempiä että karkeampia lehtiä, mukana on jo kolmansiakin lehtiä. Käytännössä tarkoittaa tavallista mustaa teetä.

P

Pekoe

Kärkisilmu. Oksan kaksi ylintä lehteä. Poimitaan käsin.

FP

Flowery Pekoe

Flowery Pekoessa on mukana hienompaa lehteä kuin Pekoessa. Molemmat sisältävät sekä pienempiä että karkeampia lehtiä – mukana on jo kolmansia lehtiä. Pekoe on perusteetä, jonka tunnuskirjainta ei enää korosteta.

PS

Pekoe Souchong

Nimitys rikotulle Pekoelle. Käytetään joko Darjeeling tai Assam teestä.

S

Souchong

Karkeimmat lehtilajitelmat, mukana avoimia ja täysikokoisia lehtiä. Souchong on kiinalainen nimitys karkeimmalle laadulle.

Keltainen teeMatchaMateMaustamaton teeMusta teeOolong teeRooibosTietoa teestäVihreä teeYrttitee