Yleistietoa

Musta tee on länsimaissa se juoduin teelaatu. Musta tee on maultaan eri teelaaduista vahvin, joka on osasyy sen suureen suosioon. Vahva maku johtuu sen pitkästä käsittelyprosessista, jonka avulla teen luonnonmukainen kitkerä maku katoaa lähes täysin. 

Historia

Musta tee on vihreän teen pikkuveli, ja sen käyttö alkoi huomattavasti myöhemmin, kuin vihreän teen. Sen sijaan Euroopassa musta tee saavutti suosiota paljon vihreää aikaisemmin. Musta tee oli Eurooppalaisille helppo hauduttaa, ja 1600-luvun puolessavälissä seurapiireissä alkoi maito teen nauttiminen, jossa mustaan teehen lisättiin reilusti maitoa tuomaan makua. Mustan teen juuret ovat silti Aasiassa, josta suuri osa mustasta teestä edelleenkin valmistetaan, mutta siellä punaisena teenä tunnettu musta tee ei ole samanlaista suosiota saavuttanut, kuin Euroopassa.

Kofeiini

Mustassa teessä on kofeiinia, mutta mustan teen kofeiinin määrä on kiistelty aihe. Aiemman käsityksen mukaan musta tee olisi kofeiinipitoisinta, mutta koska mustan teen keräyksessä lehdet ovat usein hieman vanhempia lehtiä, niin niiden kofeiinipitoisuus ei ole usein kovinkaan suuri. Poikkeuksen tekevät kuitenkin Assam teet, joissa on Camellia Sinensis var. assamica teekasvia, jossa on tavallista teetä korkeampi kofeiinipitoisuus.

Haudutus

Mustan teen haudutus on suhteellisen helppoa. Veden lämpötilan tulisi olla 90-95 astetta, eli hitusen kiehuvaa vettä viileämpää. Tämän lämpötilan voit saavuttaa ottamalla veden liedeltä hieman ennen kiehumista, tai lisäämällä hieman viileää vettä kiehuvaan veteen, tai vain odottaa pikkuhetken. Vaikka lämpötila ei olisikaan aivan oikea, niin se harvoin mustan teen kohdalla on ongelma, sillä se ei kitkeröidy kovinkaan helposti. Annostele 1tl per kuppi, ja anna hautua 2-5 minuuttia. Tarkemmin haudutuksesta  

Mustan teen valmistus

1

Ensimmäinen vaihe

Mustan teen valmistus on monivaiheinen prosessi, jonka avulla musta tee saa tyypillisen makunsa ja värinsä.

 Mustan teen valmistuksessa ensimmäiseksi vihreät teelehdet nahistetaan, jolloin niiden päälle puhalletaan kosteaa lämmintä ilmaa. 

Tämän jälkeen lehdet rullataan, jolloin lehtien solurakenne rikkoutuu ja lehdistä tihkuu solunesteitä, jotka sekoittuvat lehtimassaan.
2

Toinen vaihe

Seuraavaksi rullatut, vihreät lehtimassat siivilöidään koon mukaan hapetusta varten. Sitten seulotut lehtimassat siirretään kosteaan ja lämpimään tilaan omille alustoilleen ja hapetusprosessi käynnistyy. Rullauksessa lehden pintaan tihkuneet katekiinit ja entsyymit alkavat reagoida kemiallisesti keskenään. Happi nopeuttaa prosessia. Lehden väri muuttuu vihreästä ruskeaksi. 
3

Lopputulos

Hapettumisen jälkeen lehdet kuivataan ja kuumennetaan 80 asteeseen jolloin lehdet saavat lopullisen tumman värinsä ja hyvän säilyvyytensä. Lopuksi kuivat lehdet seulotaan lehtikoon mukaisesti ja pakataan.

Mustan teen lehtien väri vaihtelee vaalean ruskeasta lähes mustaan. Valmis juoma voi väriltään vaihdella punaisesta kullanruskeaan ja syvään tummaan. Mustan teen tuottajamaita ovat esim. Intia, Kiina, Kenia ja Vietnam. 

Maustetut mustat teet

Musta tee tunnetaan kenties parhaiten varsinkin länsimaissa sen maustetuista variaatioista, joista kenties tunnetuin on englantilainen bergamontilla siivitetty Earl Grey. Makuja on kuitenkin valikoimastamme jokaiseen makuun.

Assam teet

Assam teemme ovat vahvoja Intiassa kasvatettuja teelaatuja. Teeguru Ari Santamäen lempitee onkin Assam Mokalbari, joka sopii täydellisesti suomalaiseen makuun. Sopivat erinomaisesti aamuteeksi niiden korkean kofeiinipitois

Ceylon Teet

Sri lankalaiset Ceylon teet ovat tunnettuja niiden pehmeän vahvasta mausta. Kenties eksoottisin Ceylon teemme on Dimbula, joka on yli 1050m korkeudella kasvatettu tee.

Darjeeling teet

Kenties pehmein ja elegantein musta tee, jonka ensisatoa kutsutaan myös teemaailman shampanjaksi. Darjeelingin maku on hedelmäinen ja elegantti.

Parhaiden mustien teiden luokitukset

SFTGFOP
Specially Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

 SFTGFOP:issa on hienoimpia kokonaisia teenlehtiä ja paljon kärkisilmuja, jotka jäävät hapetuksessa hopeisiksi.
GFOP
Golden Flowery Orange Pekoe Korkealaatuinen musta tee, jossa mukana punertavia kärkisilmuja. Orange tarkoittaa kuninkaallista laatua.
TGFOP
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe TGFOP:in Kaikissa teenlehdissä kullanpunertava kärki. Tippy tarkoittaa teepensaan aukeamatonta kärkisilmua.
BOP
Broken Orange Pekoe BOP on kuin OP, mutta lehtien rakenne on rikottu repimällä ja leikkaamalla.
FOP
Flowery Orange Pekoe FOP on hienoin kauppalaatu. Lisäkirjaimet kuvaavat erityisen hienoa FOP-laatua. Kaikki sisältävät pääasiassa silmuja ja ensimmäisiä lehtiä. Tippy tarkoittaa nuorten teelehtien kärkiä, jotka erottuvat mustassa teessä väriltään vihreinä tai kellertävinä.
SFTGFOP
Specially Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

 SFTGFOP:issa on hienoimpia kokonaisia teenlehtiä ja paljon kärkisilmuja, jotka jäävät hapetuksessa hopeisiksi.
GFOP
Golden Flowery Orange Pekoe Korkealaatuinen musta tee, jossa mukana punertavia kärkisilmuja. Orange tarkoittaa kuninkaallista laatua.
TGFOP
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe TGFOP:in Kaikissa teenlehdissä kullanpunertava kärki. Tippy tarkoittaa teepensaan aukeamatonta kärkisilmua.
BOP
Broken Orange Pekoe BOP on kuin OP, mutta lehtien rakenne on rikottu repimällä ja leikkaamalla.
FOP
Flowery Orange Pekoe FOP on hienoin kauppalaatu. Lisäkirjaimet kuvaavat erityisen hienoa FOP-laatua. Kaikki sisältävät pääasiassa silmuja ja ensimmäisiä lehtiä. Tippy tarkoittaa nuorten teelehtien kärkiä, jotka erottuvat mustassa teessä väriltään vihreinä tai kellertävinä.
Lisätietoa

Muut mustan teen luokituset

  1. PPekoe eli Kärkisilmu. Oksan kaksi ylintä lehteä. Poimitaan käsin.
    PSPekoe Souchong Nimitys rikotulle Pekoelle. Käytetään joko Darjeeling tai Assam teestä.
  2. OPOrange Pekoe OP sisältää pääasiassa ensimmäisiä lehtiä, mutta lehtikoko on suurempi kuin FOP:ssa. Mukana on hienompia lehtiä kuin Pekoessa. Molemmissa on sekä pienempiä että karkeampia lehtiä, mukana on jo kolmansiakin lehtiä. Käytännössä tarkoittaa tavallista mustaa teetä.
    FPFlowery Pekoe Flowery Pekoessa on mukana hienompaa lehteä kuin Pekoessa. Molemmat sisältävät sekä pienempiä että karkeampia lehtiä – mukana on jo kolmansia lehtiä. Pekoe on perusteetä, jonka tunnuskirjainta ei enää korosteta.
  3. SSouchong Karkeimmat lehtilajitelmat, mukana avoimia ja täysikokoisia lehtiä. Souchong on kiinalainen nimitys karkeimmalle laadulle.