Yleisohje teen haudutukseen
1. Puhdas raikas vesi on hyvän teen perusta.
2. Mittaa yksi teelusikallinen teetä kuppia kohden tai jos haluat valmistaa vahvempaa teetä, niin annostele makusi mukaan enemmän. (Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että yksi teelusikka teetä vastaa noin 2 - 3 dl valmista teetä).
3. Kaada lämmitetty vesi teen lehdille ja anna hautua 1 - 10 minuuttia teepakkauksen ohjeen mukaan. (Forsmanin teepakkauksista löydät ohjeellisen haudutusajan pituuden). Liian pitkä haudutusaika tekee teestä kitkerää, liian lyhyt taas ei välttämättä riitä teen täydelliseen/riittävään uuttumiseen.
4. Poista teen lehdet juomasta ja lisää makeutusta maun mukaan.
Teen haudutusaika riippuu teen laadusta ja teen lehtien koosta.
Jos tee maistuu kitkerältä, tarkista seuraavat asiat:
Haudutusohje kiireiselle:
Jääteen haudutus:
- Annostele teen lehdet kuten tavanomaisessa haudutuksessa (yleisohjeena 1 tl/2dl).
- Lisää teen lehdet kylmän veden joukkoon. Riittää kun valutat hanasta kylmää vettä.
- Laita kannu jääkaappiin ja anna hautua noin 8h. Voit laittaa kannun jääkaappiin hautumaan illalla, niin aamulla tee on valmista.
- Poista teen lehdet ja nauti raikasta jääteetä.
- Annostele teetä kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Esimerkiksi 5 tl teen lehtiä/0,5 l vettä.
- Hauduta tee kuumaan veteen ohjeen mukaan.
- Kun tee on valmista, poista teen lehdet ja lisää teen joukkoon kylmää vettä yhtä paljon kuin haudutit teetä (esim. 0,5 l).
- Sekoita hyvin ja lisää joukkoon jäitä, jotta juoma viilenee entisestään. Tarjoile.
Ohjeelliset teen haudutusajat sekä -lämpötilat:
Haudutuslämpötila | Haudutusaika | Suositellut haudutuskerrat | |
Musta tee | 90-95°C | 3 - 5 min | 2 - 3 |
Vihreä tee | 70-80°C | 1 - 4 min | 2 - 3 |
Valkoinen tee | 70-100°C | 20 s - 8 min | 3 - 5 |
Keltainen tee | 75-80°C | 3 - 5 min | 3 - 5 |
Oolong tee | 90-95°C | 1 - 7 min | 5 - 8 |
Puer tee | 95-100°C | 3 - 5 min | jopa 10 |
Rooibos | 90-100 °C | 4 - 10 min | 1 |
Mate | 70-90°C | 4 - 6 min | 1 |
Honeybush | 90-100°C | 5 - 10 min | 1 |