Sinun tulee olla se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa. - Mahatma Gandhi

On tuiki tavallinen aamu. Aaro istuu ruokapöydän ääressä ja tuijottaa kupissa olevaa mustaa teetä otsa kurtussa. Hän hengittää syvään ja sulkee silmänsä ennen kuin ottaa siemauksen. Hiljaisuus muuttuu painostavaksi kuuman juoman valuessa hitaasti kurkusta alas.

Laskettuaan kupin pöydälle, hänen silmänsä pysyvät edelleen suljettuina. Ihmisen kadotessa mielen syövereihin muutama sekunti voi tuntua ikuisuudelta. Näin ainakin vastapäätä istuvalta Maija-Leenasta tuntui, kun hän tutkaili miestään sanomalehden takaa. Hän odotti mielenkiinnolla mitä tällä kertaa tulisi.

Avattuaan silmänsä, Aaro katsoo suoraan vaimonsa silmiin ja tokaisee:

"Mä en jaksa tätä enää."

Ja näin syntyi Forsman tea.

Tuodaan teetä. Ihmeellistä. Koskaan ennen en ole osannut pitää teestä, nyt opin rakastamaan sitä. Jano on hävinnyt, tulee lämmin ja virkeä olo. - Mika Waltari

Forsman tea lähti liikkeelle halusta edistää suomalaista teekulttuuria tarjoamalla hyvälaatuista irtoteetä. Ihastuttuaan paikallisen teen tarjontaan ulkomaan matkoilla, Aaro ja Maija-Leena Forsmanin tyytymättömyys 1970-luvun Suomen teetilanteeseen kasvoi.

He aloittivat erilaisten teesekoituksien valmistamisen, joihin he itse toivat raaka-aineet suoraan tuottajamaista. Aaro terveydenhuoltolaitteiden mekaanikkona rakensi teen sekoitusrummun ja Maija-Leena elintarvikealan laboranttina loihti millintarkat teereseptit.

Monet pitävät Turun Kauppahallissa perustettua Turun Teetä ja Maustetta Suomen ensimmäisenä teetaivaana. Sana nautinnollisesta teestä kiiri nopeasti ihmisten tietoisuuteen, mikä johdatti Forsmanit Helsingin Kaivopihaan avaamaan uuden puodin. 

Forsman teereseptiikka

Kuva: Forsman teereseptiikkaa – yhdistelmä tarkkuutta ja innovatiivisuutta.

Veri tekee sukulaiseksi, uskollisuus perheeksi. – Tuntematon

On kahdenlaista perhettä. Ensimmäinen on se, johon synnyt. Toinen on, jonka valitset itsellesi. Forsman teeltä löytyy molemmat.

Jälleenmyyntiverkoston kasvaessa kasvoi myös Forsmanin teetuotanto. Aaro ja Maija-Leena pitivät hyvää huolta siitä, että Helsingin Töölönkadun kellaritiloista muun muassa Stockmannille lähtevät tuotteet olivat Forsmanin standardien mukaista. 

Unelma maan laajuisesta teekulttuurin kehittämisestä ottaessa askelia eteenpäin, kauppiaspersoonille realiteetti iski – he kaipasivat enemmän asiakkaiden kanssa kasvotusten olemista. Rattaiden pyörimistä ei voitu kuitenkaan pysäyttää, ja niin ilmestyi kuvioon innokas teen harrastaja Ari Santamäki. 

Siihen aikaan Arille tee ei ollut pelkästään makuelämys, vaan myös rentoutusta ja keskittymiskykyä tuova apuväline kauppakorkeakoulun opintoihin. Täydentäessään teevarastoaan, luonteeltaan tiedonjanoinen Ari vietti mielellään paljon aikaa sisäistäen kaiken mitä Forsmaneilla oli kerrottavanaan teemaailmasta. Kaikkea 80-luvun suomalaisten makumieltymyksien kehittymisestä teelehtien molekyyleihin. 

Maija-Leena, Aaro ja Ari Ruskeasuon avajaiset 92

Kuva: "Aaro on kuin suomalaisen teekulttuurin isoisä. Hän kertoi mielellään tarinoita teestä, ja häntä oli niin helppo lähestyä", muisteli Mirja, yksi Forsmanin ensimmäisiä ja pitkäaikaisimpia työntekijöitä. Kuvassa vasemmalta oikealle Maija-Leena, Aaro ja Ari Helsingin Ruskeasuon tilojen avajaisissa v. 1992.

 

Mutta tuskinpa kukaan olisi voinut silloin ennustaa, että nuori uskollinen asiakas tulisi tekemään seuraavan 30 vuoden aikana Forsman teestä maailmallakin kuuluisan.

Forsman tea siirtyi vuonna 1988 Arin nimiin. Aaro ja Maija-Leena tukivat tätä siirtymää olemalla alkuvuosina aktiivisesti mukana yrityksen kehittämisessä. Aaro matkusti Arin kanssa teeviljelmille ja esitteli hänet pitkäaikaisille yhteistyökumppaneille.

Ari Intiassa

Yläkuva: "Assam Mokalbari on suosikkiteeni. Kaipaan tyypillisen intialaisen mustan teen robustia makua," vastaa Ari kysyttäessä hänen lempiteetään. Kuvassa Ari tutustumassa mustan teen saloihin Mr Bhansalin johdatuksella Kalkuta, Intiassa v. 1988. Kuvan on ottanut Aaro. 

 Alakuva: "Tee ei ole pelkästään juoma, vaan se on se ydin, jonka ympärillä on paljon hienoja asioita", ymmärtää Ari. Ruskeasuon tilojen avajaisissa mukana oli myös Sri Lankan yhteistyökumppani Cedric.

Cedric Sri Lankasta

Tutuiksi tulivat koko teetuotannon prosessin vaiheet ja jokaisen vaiheen mahdollistajat – teetehdaiden omistajista viljelijöihin ja poimijoista maistelijoihin. Edelleen Forsman teen periaatteena on tuntea niin hyvin kuin mahdollista raaka-aineiden alueet, ja ennen kaikkea tekijät ja yhteisö niiden takana.

Rooibos-viljelmällä v. 2020

Yläkuva: "Etelä-Afrikka on yksi kauneimpia maita, joissa olen käynyt. Tällä reissulla hurahdin täysin vähemmän tunnettuun vihreään rooibokseen. Ihanan aromikas maku! Se on auttanut myös lievittämään allergisia oireita ja ihottumaa", kertoo Sanna. Teeperhe rooibosviljelmällä Etelä-Afrikassa talvella v. 2020.

 Alakuva: "Kiinalainen maaseutu yllätti minut todellisesti! Vaikka monesti kuvitellaan savusumuista Kiinaa likaisena, on maaseutu jotain aivan muuta. Maaseudulla, missä teeviljelmät sijaitsevat on vehreää ja kaunista ja ilma on puhdasta" kuvailee Aarne v. 2017.

Aarne Kiinan maaseudulla

Tänä aikana Aaron ja Arin välille kehittyi uudenlainen isä-poika-suhde. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kun kolme teelusikka suussaan syntynyttä poikaa ottaa ohjat käsiinsä. He ovat pienestä pitäen olleet mukana messuilla myymässä ja koululomien aikana pakkaamassa tuotannon puolella. 

Forsman teen uusi sukupolvi

Kuva: "Teen maailma on kiehtova, ja pääsemme isän jäljissä oppimaan kuinka iso juttu tee on maailmalla", toteaa Lauri. Forsman teen uusi sukupolvi oppimassa vihreän teen valmistuksesta Kiinassa v. 2017. Vasemmalta oikealle Antti, Lauri & Aarne.


  Iän myötä on vastuu lisääntynyt. Nuoremman sukupolven kädenjäljet näkyvät heidän kehittäessään yhdessä koko organisaation kanssa Forsman teetä täyttämään entistä paremmin nykyajan kuluttajan tarpeita.
  Matkiminen on vilpittömintä imartelua. - C.C. Colton 

  Mutta mennäänpäs vielä hetkeksi ajassa taaksepäin.

  Jotta Forsman teesekoituksien valmistaminen jatkuisi omissa käsissä, Ari kerrytti maustamisen tietotaitoaan ympäri Keski-Eurooppaa. 

  Ari Ruskeasuo 92Kuva: "Halusin oppia mitkä maut nimenomaan eivät sekoitu hyvin yhteen", muistelee Ari teemestarin uran alkuajoista. Ruskeasuon tilojen tuotantopuoli v. 1992.


  Hyvän ystävänsä Esan kanssa Ari suuntasi vahvaa teekulttuuria omaavaan naapurimaahan Venäjälle.

  "Vai että pojat haluavat tulla keittämään teetä. Tulkoot sitten", kommentoi suuren kauppakeskuksen johtajatar työntekijöilleen.

  Se teehetki muutti kaiken.

  Kansainväliseksi ikisuosikiksi muodostunut Samovar Blend hiveli makunystyröitä idän portteja avaamalla tavalla. Ja ennen kuin huomattiinkaan, Forsman Tšai oli jokaisen laatua arvostavan venäläisen ykköstee. Niin hyvää se on, että jopa väärennöksiä myydään!

  Kansainvälisten yhteistyökumppanuuksien ylläpitäminen, nöyrä asenne uuden oppimiseen ja sytyttävä intohimo avaavat joskus yllättäviä ovia. Esimerkiksi jälleenmyyjämme Keski-Euroopasta. Hän matkasi Intiaan löytämään hyvää teetä. Vastaukseksi hän siellä sai:

  "Suomessa on semmoinen kuin Forsman tea. Ota heihin yhteyttä." 

   

  Mieli, jonka uusi kokemus on kerran laajentanut, ei koskaan palaa vanhoihin mittoihinsa. - Oliver Wendell Holmes Jr.

   

  Jokainen muistaa sen hetken, kun on ensimmäisen kerran saanut hyvää haudutettua irtoteetä. Meille on ollut suuri kunnia olla edistämässä suomalaista teekulttuuria tarjoamalla nautinnollisia hetkiä arkeen ja juhlaan, ja teetietämystä jokaiselle teestä kiinnostuneelle - niin ravintola-alan ammattilaisille kuin tavallisille kuluttajille.

  Ari Heidi leipoo-ohjelmassa 2018

  Kuva: Ari vierailemassa MTV3:n Heidi Leipoo-ohjelmassa v. 2018. Silloin leivottiin matchakeksejä.


  Paljon on kehittynyt tässä vuosikymmenien aikana, mutta yksi asia on pysynyt samana yrityksen perustamisesta lähtien – raaka-aineet tulevat edelleen suoraan tuottajamaista tänne Suomeen. Omilla resepteillä valmistetaan sekoitukset ja pakataan itse. Kaikki mitä voidaan tehdä Vantaalla, se myös tehdään. Mitä vähemmän välikäsiä sitä parempi laadun, luonnon, ja asiakkaiden kukkaron puolesta. 

  Tuotannon työntekijä Mika Ruskeasuolla 92

  Yläkuva: Juuri "kokattua" teetä Ruskeasuon tiloissa v. 1992. Nykyään käytämme samoja 30 kilon sekoitustynnyreitä pienien erikoiserien valmistukseen.

  Alakuva: Forsman teereseptiikka ja tietotaito siirtymässä jo kolmannelle sukupolvelle. 21-vuotias Lauri "kokkaamassa" Vantaan Viinikkalan tiloissa v. 2020.

  Lauri kokkaamassa

   

  Työtä on vielä paljon tehtävissä suomalaisen teekulttuurin eteen, mutta iso kiitos teille asiakkaille että olette olleet tässä matkassa mukana. Te teette tarinan jatkumisen mahdolliseksi.

  Forsman tea – Parempaa teetä suomalaisille jo vuodesta 1979

  Santamäen perhe, Steve ja paikallinen teen viljelijä

  Kuva: "Täällähän on vaikka kuinka puhdasta ja niin raikas ilma!", hämmästelivät lapset ensimmäisellä Kiinan matkallaan v. 2017. Teeperhe vierailemassa Anxi-luomutilalla. Vasemmalla tilan omistaja ja oikealla jo toisen sukupolven pitkäaikainen yhteistyökumppani Steve.