Teen terveysvaikutukset

Share
Teen terveysvaikutukset

Tee ja terveys

Teen terveysvaikutuksista on tiedetty jo pitkään

Kiinalaisessa lääketieteessä tee on ollut vuosisatojen ajan tunnettu sen positiivisista terveysvaikutuksista. Teetä onkin hyödynnetty pitkään ns. perinteisenä lääkkeenä ja sillä on pyritty hoitamaan kaikenlaisia vaivoja, kuten päänsärkyä tai masennusta. Myöhemmin teen terveysvaikutukset on osoitettu myös monissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Tee sisältää runsaasti flavonoideja

Tee sisältää runsaasti flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja. Antioksidantit suojaavat kehoa vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä ja niitä tarvitaan elimistön puolustusmekanismeihin. Antioksidanteilla on sairauksia vastustavia ominaisuuksia. Mikäli ihmisen antioksidanttisuoja on heikko, solut vahingoittuvat ja sairastuvat helposti. Vihreän teen merkittävin antioksidantti on epikallokatekiini-gallaatti (EGCG), jota on n. 40 % vihreän teen kuivapainosta.

Aasiassa (Japani 90%) ja monissa Euroopan maissa tee on tärkeä flavonoidien lähde, kun taas Suomessa sipuli ja omena (64%) ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä. Tutkimuksissa on todettu, että kolmesta kupillisesta teetä saadaan kuutta omenaa vastaava antioksidanttimäärä.


 "Tee on terveellistä"

Tee alentaa kolesterolia

Tutkimuksissa on saatu positiivisia tuloksia teen vaikutuksista kolesterolitasoihin ja verenpaineeseen. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että viiden teekupillisen nauttiminen päivittäin kolmen viikon ajan alensi veren kolesterolitasoa ja erityisesti pahaa LDL-kolesterolia koehenkilöillä, joiden kolesterolilukemat olivat alun perin lievästi koholla. (1) Erityisesti fermentoitu Pu-Erh tee on omiaan kolesterolin laskemisessa. 

Kokeessa koehenkilöt nauttivat ensin viisi annosta mustaa teetä päivittäin kolmen viikon ajan. Seuraavat kolme viikkoa he joivat teenmakuista vettä. Kolmannen jakson aikana heille tarjoiltiin teenmakuista vettä, johon oli lisätty mustaa teetä vastaava määrä kofeiinia. Jakson jona koehenkilöt joivat oikeaa teetä todettiin alentaneen henkilöiden kolesteroliarvoja 6-10 % Tutkimuksessa huomioitiin koehenkilöiden muu ruokavalio.Tulosten perusteella tutkijat päättelivät, että juomalla mustaa teetä ja noudattamalla maltillisen vähärasvaista ja vähäkolesterolista ruokavaliota voidaan merkittävästi alentaa kokonaiskolesterolia, erityisen pahaa LDL-kolesterolia ja siten mahdollisesti pienentää sydäntautien riskiä.


Teen nauttiminen pienentää dementian riskiä

Uusien tutkimusten mukaan teen nauttiminen pienentää riskiä sairastua muistisairauksiin, kuten dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Muun muassa Singaporen kansallisen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen teenjuonti pienentää muistisairauksien kehittymisen todennäköisyyttä. (2)

Tutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen teenjuonti puolitti ikäihmisten (yli 55-vuotiaat) riskin sairastua dementiaan. Lisäksi teenjuonti pienensi niiden henkilöiden, jotka kantavat Alzheimerin taudille altistavaa ApoE4-geeniä, riskiä sairastua Alzheimerin tautiin jopa 86 prosenttia. (2)

Tutkimuksessa ei havaittu eroja eri teen laatujen välillä, kunhan tee oli haudutettu teenlehdistä. Tutkimuksen mukaan siis musta, vihreä ja oolong ovat kaikki yhtä hyviä vähentämään muistisairauksien riskiä. Vielä ei tiedetä, mitkä ainesosat teessä suojaavat aivoja rappeutumiselta. On kuitenkin todennäköistä, että teen positiiviset vaikutukset liittyvät teen antioksidantteihin sekä aminohappoihin (katekiinit ja teaniini). (2)

Miten saan kaikki teen hyödyt käyttöön?

Sen lisäksi, että 100 asteisessa vedessä keitetty tee on kitkerää, menetetään “keittämisessä” myös useita teen positiivisia hyötyjä. Luonnollisesti teen hauduttaminen myös liian viileässä vedessä ei useinkaan tee teen maulle oikeutta.

Kun haudutat teen oikeassa lämpötilassa (katso teen haudutus), saat kuppiisi upean maun lisäksi myös kaikki teen terveysvaikutukset ja näin teet tee-elämyksestä sekä upean makunautinnon että edistät samalla terveyttäsi.


 

Kohtuus kaikessa, myös teessä

Tee sisältää kofeiinia, joten teetä kannattaa nauttia kohtuudella, jotta vältytään kofeiinin haittavaikutuksilta. Oireita voi ilmetä, mikäli teetä nautitaan yli 5 kupillista päivässä. Kofeiinista aiheutuvia haittavaikutuksia voivat olla mm. päänsärky, hermostuneisuus, univaikeudet, ruoansulatuksen ongelmat sekä rytmihäiriöt. Erityisesti lasten tulisi välttää liiallista kofeiinin saantia. Kofeiinille herkkien henkilöiden kannattaa suosia vähäkofeiinisia teelaatuja, kuten oolongia(4) tai nuppineulateetä. Kuitenkin teelle on myös täysin kofeiinittomia vaihtoehtoja, kuten Rooibos, Honeybush ja Hibiscus.

Tee ja raskaus

Teetä voi nauttia kohtuudella myös raskauden ja imetyksen aikana. Teen ainoa negatiivinen puoli on raskauden aikana sen kofeiini. Siksi teetä kannattaa raskauden aikana hauduttaa hieman lyhyemmän aikaa, ja lehtien annostelussa kannattaa laittaa mielummin liian vähän lehtiä, kuin liian paljon, jotta kofeiinipitoisuus saataisiin pysymään mahdollisimman matalana. Toki teen kofeiinipitoisuus on muutenkin suhteellisen alhainen, eli ei kannata sitä liikaa pelätä. Vähäkofeiinisia teelaatuja ovat esimerkiksi Nuppineulateet, sekä valkoiset teet. Luontaistuotteiksi luokiteltavien yrttiteiden käyttöä ei suositella raskaus- ja imetysaikana. (3)

1. Terve.fi. Juotko Vihreää teetä? Nämä ovat sen hyödyt ja haitat. http://www.terve.fi/ravinto/81321-juotko-vihreaa-teeta-nama-ovat-sen-hyodyt-ja-haitat

2. Helsingin Sanomat. 2017. Tutkimus: Teen juominen ehkäisee dementiaa ja alzheimeria. http://www.hs.fi/tiede/art-2000005134596.html

3. HUS. Raskaus, Kahvi ja tee. http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/ravintojavitamiinit/Sivut/Kahvi-ja-tee.aspx

4. Iltakahvi tai -tee valvottaa – katso eri juomien kofeiinimäärät. https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000879485.html

 

Teelaatuja

Teelaatuja

Empty content. Please select article to preview