Valkoinen Tee
Valkoinen tee on vähiten käsitelty teelaatu. Teeladuista se puhtain ja helein. Parhaimpiin valkoisiin teelaatuihin kerätään vain aukeamattomat teen lehdet, jotka ovat silkkisen vaalean hopeanharmaan nukan peitossa. Astetta halvempiin laatuihin kerätään avautumassa olevia ja jo auenneita lehtiä ja kärkisilmuja. Valkoisen teen nimi tulee juuri lehtien pinnassa olevasta vaaleasta nukasta, lisäksi koska lehdet kerätään kasvun alkuvaiheessa, myös lehtivihreän määrä lehdissä on vähäinen ja lehtien väri vaalea.

Tutustu valikoimaamme
Biologiset vaikutukset

Valkoisen teen luonnonmukainen prosessointi mahdollistaa sen, että useat terveyttä edistävät sienet ja mikrobit selviävät lehtien pinnalla, ja luovat teehen useita terveellisiä ominaisuuksia, joiden on todettu esimerkiksi kiihdyttävän ruuansulatusta, vähentävän kolesterolia, ja ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. 


Valkoinen tee ei myöskään kitkeröidy läheskään yhtä helposti, kuin esimerkiksi vihreä tee, jolloin haudutus prosessissa ei tarvitse olla aivan yhtä tarkka. Valkoisessa teessä on eniten antioksidantteja ja rauhoittavaa L-teaniinia, mutta myös eniten kofeiinia nuorena poimittujen lehtien takia, joskin lyhyemmällä haudutuksella kofeiinipitoisuus on vähäinen.

Haudutus
Valkoinen tee haudutetaan noin 80 asteen lämpötilassa. Tee annostellaan siten, että yhteen teekuppiin menee noin teelusikallinen valkoisen teen lehtiä. Eli 1tl/2dl vettä. Haudutusaika on valkoisen teen osalta joustava. Hauduta teelaadusta riippuen kolmesta jopa kymmeneen minuuttiin. Tarkemmin teen haudutuksesta. 

Valkoisesta teestä voidaan myös valmistaa raikkaan pehmeää jääteetä. Annostele tällöin samalla tapaa, kuin jos hauduttaisit kuumaan veteen, mutta hauduta yön yli viileässä vedessä jääkaapissa. Tarkemmin jääteen haudutuksesta.
Valkoisen teen iätys
Jos haluat hifistellä valkoisen teen kanssa voit myös testata sen iätystä. Aasiassa ja varsinkin Kiinassa on tapana säilyttää teetä useita vuosia, ja varsinkin valkoisessa teessä on huomattu maun muuttuvan iän kanssa. 

 Maku muuttuu rikkaammaksi ja kenties hedelmällisemmäksi, jolloin vanhaa valkoista teetä on jopa myyty huomattavasti kalliimmalla, kuin tuoretta. Maun muutoksen mahdollistavat mikrobit, jotka selviävät valkoisen teen luonnonmukaisesta prosessoinnista, ja muuttavat pikkuhiljaa teen makua.

Valkoisen teen valmistus

1Ensimmäinen vaihe

 Teen lehdet ensin kerätään usein varhain keväällä, jotta saataisiin nuorimmat lehdet. 

Usein kerätään myös itse teen nuppuja, joissa on vielä valkoista nukkaa jäljellä. 
2

         Toinen vaihe

Teen lehdet kuivataan luonnonmukaisesti yleensä raikkaassa ulkoilmassa auringon valon avustuksella.

Lehtien väri vaihtelee hopeanvalkoisesta vaaleanvihreään.  

Valkoista teetä hauduttaessa ei ole mikään kiire. Haudutus voi kestää riippuen haudutuskerrasta ja lajikkeesta jopa yli kymmenen minuuttia.
3

Lopputulos

Valmis juoma on väriltään jopa lähes väritöntä (vaihtelee värittömästä vaaleanvihreää).

Valkoisen teen maku on hieman yrttimäinen ja usein makeahko. Tuottajamaita ovat esimerkiksi Kiina ja Taiwan.

Maustamattomat valkoiset teet

Valikoimassamme on useita erilaisia valkoisia teelaatuja, sekä makuja. Valkoinen tee on kuitenkin huomattavasti harvinaisempi teelaatu, kuin vihreä tai musta tee. Se on hennompi, kuin kumpikaan näistä teelaaduista, ja on erinomainen juhlatilaisuuksiin. Suosituin maustamaton valkoinen tee on meillä ollut valkoinen helmi tee, jossa tee on punottu helmen muotoon, ja aukeaa kauniisti vedessä.

Maustetut valkoiset teet

Tässä suosituimpia valkoisia teelajikkeita, joissa on erilaisia virkistäviä makuyhdistelmiä, jotka edistävät myös terveyttäsi monin tavoin. Muutamissa valkoisissa teissämme on myös vihreää teetä, joka luon omalaatuisen, mutta toimivan makuyhdistelmän.