Allmän information

Svart te är den mest berusade typen av te i västerländska länder. Svart te har den starkaste smaken av de olika tekvaliteterna, vilket är en del av anledningen till dess stora popularitet. Den starka smaken beror på dess långa bearbetningsprocess som gör att teets naturliga bittra smak försvinner nästan helt.

Historia

Svart te är den yngre brodern till grönt te, och dess användning började mycket senare än grönt te. Å andra sidan, i Europa blev svart te populärt mycket tidigare än grönt te. Svart te var lätt att brygga för européer och i mitten av 1600-talet började man avnjuta mjölkte i sociala kretsar, där en lagom mängd mjölk tillsattes det svarta teet för att få smak. Rötterna till svart te finns fortfarande i Asien, där en stor del av svart te fortfarande produceras, men där har det svarta teet som kallas rött te inte uppnått samma popularitet som i Europa.

Koffein

Svart te innehåller koffein, men mängden koffein i svart te är ett kontroversiellt ämne. Enligt den tidigare idén skulle svart te ha den högsta koffeinhalten, men eftersom bladen ofta är något äldre när svart te skördas är deras koffeinhalt ofta inte särskilt hög. Ett undantag görs dock av Assam teas , med Camellia Sinensis var. assamica teplanta, som har en högre koffeinhalt än vanligt te.

Stegning

Att brygga svart te är relativt enkelt. Vattentemperaturen bör vara 90-95 grader, dvs något svalare än kokande vatten. Du kan nå denna temperatur genom att ta bort vattnet från spisen lite innan det kokar, eller genom att tillsätta lite kallt vatten till det kokande vattnet, eller bara vänta en liten stund. Även om temperaturen inte är helt rätt är det sällan ett problem med svart te, eftersom det inte blir bittert särskilt lätt. Dosera 1 tesked per kopp och låt det brygga i 2-5 minuter. Mer specifikt om bryggning

Gör svart te

1

Första fasen

Framställningen av svart te är en process i flera steg som ger svart te dess karaktäristiska smak och färg.

Vid beredningen av svart te prasslas först de gröna tebladen, i vilket fall fuktig varm luft blåses över dem.

Efter detta rullas bladen, vilket gör att bladens cellstruktur går sönder och cellvätskor sipprar ut från bladen som blandas med bladmassan.
2

Fas två

Därefter siktas de rullade, gröna bladmassorna efter storlek för oxidation. Sedan flyttas de siktade bladmassorna till ett fuktigt och varmt utrymme på sina egna plattformar och oxidationsprocessen startar. Under rullningen börjar katekinerna och enzymerna som sipprade in på bladets yta kemiskt reagera med varandra. Syre påskyndar processen. Bladfärgen ändras från grönt till brunt.
3

Resultat

Efter oxidation torkas bladen och värms till 80 grader, vilket ger bladen sin slutliga mörka färg och goda hållbarhet. Till sist siktas de torra bladen efter bladstorlek och packas.

Färgen på svarta teblad varierar från ljusbrun till nästan svart. Den färdiga drycken kan variera i färg från röd till gyllenbrun och djupt mörk. Länder som producerar svart te är t.ex. Indien, Kina, Kenya och Vietnam.

Kryddade svarta teer

Svart te är kanske mest känt speciellt i västländer för sina smakvariationer, varav den kanske mest kända är den engelska Earl Grey smaksatt med bergamott. Det finns dock smaker i vårt utbud för alla smaker.

Assam te

Våra Assam-teer är starka tekvaliteter som odlas i Indien. Tegurun Ari Santamäkis favoritte är Assam Mokalbari, som passar finsk smak perfekt. Perfekt för morgonte på grund av deras höga koffeininnehåll

Ceylon te

Sri Lankas Ceylon-teer är kända för sin mjuka starka smak. Vårt kanske mest exotiska Ceylon-te är Dimbula, som är ett te som odlas på en höjd av över 1050m.

Darjeeling te

Kanske det mjukaste och mest eleganta svarta teet, vars första skörd också kallas för tevärldens champagne. Smaken av Darjeeling är fruktig och elegant.

Betyg av de bästa svarta vägarna

SFTGFOP
Speciellt fin Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

SFTGFOPs har de finaste hela tebladen och massor av spetsknoppar som blir silver vid oxidation.
GFOP
Golden Flowery Orange Pekoe Högkvalitativt svart te med rödaktiga toppknoppar. Orange betyder kunglig kvalitet.
TGFOP
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe TGFOP Alla teblad har en gyllene rödaktig spets. Tippy betyder en oöppnad spetsknopp av en tebuske.
BOP
Broken Orange Pekoe BOP är som OP, men strukturen på bladen bryts genom att rivas och skärs.
SNOBB
Flowery Orange Pekoe FOP är den finaste kommersiella kvaliteten. Ytterligare bokstäver beskriver extra fin FOP-kvalitet. Alla innehåller främst knoppar och första blad. Tippy betyder spetsarna på unga teblad, som sticker ut i svart te som gröna eller gulaktiga i färgen.
SFTGFOP
Speciellt fin Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

SFTGFOPs har de finaste hela tebladen och massor av spetsknoppar som blir silver vid oxidation.
GFOP
Golden Flowery Orange Pekoe Högkvalitativt svart te med rödaktiga toppknoppar. Orange betyder kunglig kvalitet.
TGFOP
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe TGFOP Alla teblad har en gyllene rödaktig spets. Tippy betyder en oöppnad spetsknopp av en tebuske.
BOP
Broken Orange Pekoe BOP är som OP, men strukturen på bladen bryts genom att rivas och skärs.
SNOBB
Flowery Orange Pekoe FOP är den finaste kommersiella kvaliteten. Ytterligare bokstäver beskriver extra fin FOP-kvalitet. Alla innehåller främst knoppar och första blad. Tippy betyder spetsarna på unga teblad, som sticker ut i svart te som gröna eller gulaktiga i färgen.
Mer information

Andra klassificeringar av svart te

  1. P Pekoe eller Kärkisilmu. De två översta bladen på en gren. Plockas för hand.
    P.S Pekoe Souchong En beteckning för trasig Pekoe. Antingen Darjeeling eller Assam te används.
  2. OP Orange Pekoe OP innehåller främst de första bladen, men bladstorleken är större än i FOP. Det finns finare löv än i Pekoe. Båda har både mindre och grövre blad, det finns redan tredje blad. Betyder praktiskt taget vanligt svart te.
    FP Flowery Pekoe Flowery Pekoe innehåller finare blad än Pekoe. Båda innehåller både mindre och grövre blad – tredje blad ingår redan. Pekoe är en bas, vars kodbokstav inte längre framhävs.
  3. S Souchong De grövsta bladsorterna, inklusive öppna och fullstora blad. Souchong är det kinesiska namnet för den grövsta kvaliteten.