Jag gör hälsoeffekter

Dela med sig
Jag gör hälsoeffekter

Te och hälsa

Hälsoeffekterna av te har varit kända under lång tid

Inom kinesisk medicin har te varit känt i århundraden för sina positiva hälsoeffekter. Te har använts under lång tid i den sk som traditionell medicin och den har använts för att behandla alla typer av åkommor, såsom huvudvärk eller depression. Senare har teets hälsoeffekter också visats i många vetenskapliga studier.

Te innehåller mycket flavonoider

Te innehåller massor av flavonoider, som är kraftfulla antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppen från attacker av fria radikaler och behövs för kroppens försvarsmekanismer. Antioxidanter har sjukdomsbekämpande egenskaper. Om en persons antioxidantskydd är svagt skadas cellerna lätt och blir sjuka. Den viktigaste antioxidanten i grönt te är epicallocatechin gallate (EGCG), som är cirka 40 % av torrvikten av grönt te.

I Asien (Japan 90 %) och många europeiska länder är te en viktig källa till flavonoider, medan i Finland är lök och äpple (64 %) viktiga källor till flavonoider. Studier har visat att tre koppar te innehåller samma mängd antioxidanter som sex äpplen.


"Te är hälsosamt"

Te sänker kolesterolet

Positiva resultat har erhållits i studier om effekterna av te på kolesterolnivåer och blodtryck. Till exempel fann en studie att intag av fem tekoppar dagligen i tre veckor sänkte kolesterolnivåerna i blodet, och särskilt dåligt LDL-kolesterol, hos personer vars kolesterolvärden initialt var lätt förhöjda. (1) Speciellt fermenterat Pu-Erh-te är lämpligt för att sänka kolesterolet.

I experimentet konsumerade försökspersoner först fem portioner svart te dagligen i tre veckor. Under de kommande tre veckorna drack de vatten med tesmak. Under den tredje perioden serverades de vatten med tesmak med samma mängd koffein tillsatt som svart te. Under perioden då försökspersonerna drack riktigt te visade det sig att försökspersonernas kolesterolvärden sänktes med 6-10 %. Studien tog hänsyn till försökspersonernas övriga diet. Baserat på resultaten drog forskarna slutsatsen. att genom att dricka svart te och följa en måttlig diet med låg fetthalt och låg kolesterolhalt, totalkolesterol, särskilt dåligt LDL-kolesterol, och därmed eventuellt minska risken för hjärtsjukdomar.


Att dricka te minskar risken för demens

Att dricka te minskar enligt ny forskning risken att utveckla minnessjukdomar som demens och Alzheimers sjukdom. Bland annat fann en nyligen genomförd studie av National University of Singapore att regelbundet tedrickande minskar sannolikheten för att utveckla minnesstörningar. (2)

Studien fann att regelbundet tedrickande halverade risken för demens hos äldre (över 55). Att dricka te minskade dessutom risken att utveckla Alzheimers sjukdom med upp till 86 procent för dem som bär på ApoE4-genen som predisponerar för Alzheimers sjukdom. (2)

Studien fann inga skillnader mellan olika tekvaliteter, så länge teet var bryggt av teblad. Så enligt forskningen svart , grön och oolong  är alla lika bra på att minska risken för minnesstörningar. Det är ännu inte känt vilka ingredienser i te som skyddar hjärnan från degeneration. Det är dock troligt att de positiva effekterna av te är relaterade till teets antioxidanter och aminosyror (katekiner och teanin). (2)

Hur kan jag använda alla fördelar med te?

Förutom att te bryggt i 100 graders vatten är bittert, så går även flera positiva fördelar med te förlorade under "kokningen". Att brygga te i för kallt vatten gör naturligtvis inte rättvisa åt teets smak.

När du brygger te vid rätt temperatur ( se brygga te ), får du inte bara en underbar smak utan även alla hälsoeffekter av te i din kopp och gör på så sätt teupplevelsen till både en underbar smaknjutning och främjar din hälsa på samma gång tid.


Måttlighet i allt, inklusive te

Te innehåller koffein, så te bör konsumeras med måtta för att undvika de negativa effekterna av koffein. Symtom kan uppstå om mer än 5 koppar te konsumeras per dag. Skadliga effekter orsakade av koffein kan innefatta t.ex. huvudvärk, nervositet, sömnsvårigheter, matsmältningsproblem och arytmier. Särskilt barn bör undvika överdrivet koffeinintag. Personer som är känsliga för koffein bör föredra teer med lågt koffeininnehåll, såsom oolong(4) eller needle tea. Men det finns också helt koffeinfria alternativ till te, som Rooibos , Honeybush och Hibiscus .

Te och graviditet

Te kan också avnjutas med måtta under graviditet och amning. Den enda negativa sidan av te under graviditeten är dess koffein. Därför ska te bryggas lite kortare tid under graviditeten och vid dosering av löv är det bättre att sätta för få blad snarare än för mycket, så att koffeinhalten förblir så låg som möjligt. Koffeinhalten i te är förstås relativt låg ändå, så du ska inte vara alltför rädd för det. Te med lågt koffeininnehåll inkluderar till exempel Knuppineulatet och vita teer. Användning av örtte som klassificeras som naturliga produkter rekommenderas inte under graviditet och amning. (3)

1. Terve.fi. Dricker du grönt te? Dessa är dess för- och nackdelar. http://www.terve.fi/ravinto/81321-juotko-vihreaa-teeta-nama-ovat-sen-hyodyt-ja-haitat

2. Helsingin Sanomat. 2017. Forskning: Att dricka te förebygger demens och Alzheimers. http://www.hs.fi/tiede/art-2000005134596.html

3. HUS. Graviditet, kaffe och te. http://www.hus.fi/sairanhoito/sairanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/ravintojavitaminit/Sivut/Kahvi-ja-tee.aspx

4. Var försiktig med ditt kvällskaffe eller te – titta på koffeinnivåerna i olika drycker. https://www.is.fi/ruokala/ahkantohaista/art-2000000879485.html

Te sorter

Te sorter

Empty content. Please select article to preview