Du måste vara den förändring du vill se i världen. - Mahatma Gandhi

Det är en ganska vanlig morgon. Aaro sitter vid matbordet och stirrar på koppen svart te med en rynkad panna. Han tar ett djupt andetag och blundar innan han tar en klunk. Tystnaden blir tryckande när den varma drycken sakta rinner ner i halsen.

Efter att ha placerat koppen på bordet förblir hans ögon fortfarande stängda. När en person försvinner ner i sinnets djup kan några sekunder verka som en evighet. Åtminstone var det så Maija-Leena, som satt mitt emot, kände när hon studerade sin man bakom tidningen. Han såg fram emot vad som skulle hända den här gången.

Efter att ha öppnat ögonen ser Aaro direkt in i sin frus ögon och säger:

"Jag orkar inte det här längre."

Och så här föddes Forsma-teet.

Låt oss ta med te. Underbar. Jag visste aldrig hur man gillar te förut, nu lär jag mig att älska det. Törsten är borta, du kommer att känna dig varm och utvilad. - Mika Waltari

Forsman te startade ur en önskan att främja finsk tekultur genom att erbjuda löst te av god kvalitet. Efter att ha förälskat sig i det lokala teförrådet under sina utlandsresor växte Aaro och Maija-Leena Forsmans missnöje med tesituationen i Finland på 1970-talet.

De började tillverka olika teblandningar, som de själva tog med råvarorna till direkt från de producerande länderna. Som mekaniker för sjukvårdsutrustning byggde Aaro en teblandningstrumma och Maija-Leena, som laboratorietekniker inom livsmedelsindustrin, trollade fram exakta terecept.

Många anser att Turku Tea and Spice, etablerat i Åbo Kauppahalli, är Finlands första tehimmel. Ryktet om det njutbara teet spred sig snabbt till folks medvetande, vilket ledde till att familjen Forsman öppnade en ny butik i Kaivopiha, Helsingfors.

Forsma te recept

Foto: Forsman terecept - en kombination av precision och innovation.

Blod skapar släkt, lojalitet skapar familj. - Okänd

Det finns två sorters familjer. Den första är den du föddes in i. Den andra är den du väljer själv. Forsma te har båda.

I takt med att detaljhandelsnätverket växte växte också Forsmans teproduktion. Aaro och Maija-Leena såg noga till att de produkter som skickades från källarlokalen på Helsingfors Tölönkatu, till exempel till Stockmann, var i enlighet med Forsmans standarder.

Samtidigt som de tog steg framåt med drömmen om en rikstäckande utveckling av tekulturen, slog verkligheten köpmannen – de längtade efter att få stå öga mot öga med kunderna mer. Hjulen gick dock inte att stoppa, och det var så den entusiastiske teentusiasten Ari Santamäki framstod.

På den tiden var te för Ari inte bara en smakupplevelse, utan också ett verktyg som gav avslappning och koncentration till hans studier vid Handelshögskolan. Medan han fyllde på sitt telager, gillade Ari, som var informationstörstig av naturen, mycket tid att internalisera allt Forsmans hade att berätta om teets värld. Allt från utvecklingen av finska smakpreferenser på 80-talet till tebladens molekyler.

Maija-Leena, Aaro och Ari Ruskeasuo öppnar 92

Foto: "Aaro är som den finländska tekulturens farfar. Han gillade att berätta historier om te, och han var så lätt att närma sig", mindes Mirja, en av Forsmans första och äldsta anställda. På bilden, från vänster till höger, Maija-Leena, Aaro och Ari vid invigningen av Helsingfors Ruskeasuo-lokaler 1992.

Men knappast någon kunde då ha förutsett att en ung lojal kund skulle göra Forsma-teet berömt i världen under de kommande 30 åren.

Forsman-teet överfördes till Aris namn 1988. Aaro och Maija-Leena stödde denna omställning genom att vara aktivt involverade i företagets utveckling under de första åren. Aaro reste med Ari till teplantager och introducerade honom för långsiktiga partners.

Ari i Indien

Översta bilden: "Assam Mokalbari är mitt favoritte. Jag saknar den robusta smaken av ett typiskt indisk svart te", säger Ari på frågan om sitt favoritte. På bilden besöker Ari de svarta tehallarna under ledning av Mr. Bhansali i Calcutta, Indien 1988. Fotot togs av Aaro.

Nedersta bilden: "Te är inte bara en drink, utan det är kärnan kring vilken det finns många fantastiska saker", förstår Ari. Sri Lankas partner Cedric var också närvarande vid öppningen av Ruskeasuo-anläggningarna.

Cedric från Sri Lanka

Stadierna i hela teproduktionsprocessen och möjliggörarna för varje steg blev bekanta – från tefabriksägare till bönder och från plockare till provare. Ändå är principen för Forsma te att så väl som möjligt känna till råvarornas regioner, och framför allt tillverkarna och samhället bakom dem.

På Rooibosplantagen 2020

Översta bilden: "Sydafrika är ett av de vackraste länderna jag varit i. På den här resan blev jag helt förälskad i den mindre kända gröna rooibosen. Underbart aromatisk smak! Det har också hjälpt till att lindra allergiska symptom och eksem, säger Sanna. En tefamilj på en rooibosplantage i Sydafrika vintern 2020.

Nedersta bilden: "Den kinesiska landsbygden överraskade mig verkligen! Även om Kina ofta föreställs som smutsigt av smog, är landsbygden något helt annat. Landsbygden, där teplantagen ligger, är grön och vacker och luften är ren." beskriver Aarne 2017.

Aarne på den kinesiska landsbygden

Under denna tid utvecklades en ny sorts far-son-relation mellan Aaron och Ari. Låt oss se vad framtiden för med sig, när tre pojkar födda med en tesked i munnen tar tyglarna. Redan i unga år har de varit med och sälja på mässor och packat under skolloven på produktionssidan.

Den nya generationen Forsman-te

Foto: "Tevärlden är fascinerande, och vi får följa i pappas fotspår för att lära oss hur stor affär te är i världen", säger Lauri. Den nya generationen Forsman-te lär sig om produktion av grönt te i Kina 2017. Från vänster till höger Antti, Lauri & Aarne.


  Ansvaret har ökat med åldern. Den yngre generationens handavtryck syns när de utvecklar Forsma te tillsammans med hela organisationen för att bättre möta behoven hos den moderna konsumenten.
  Imitation är den uppriktigaste formen av smicker. - CC Colton

  Men låt oss gå tillbaka i tiden ett ögonblick.

  För att kunna fortsätta göra Forsmas teblandningar i egna händer samlade Ari på sig sina kunskaper om smaksättning över hela Centraleuropa.

  Ari Ruskeasuo 92 Bild: "Jag ville lära mig vilka smaker som specifikt inte blandas bra ihop", minns Ari från början av sin karriär som temästare. Produktionssidan av Ruskeasuos lokaler 1992.


  Tillsammans med sin goda vän Esa begav sig Ari till Ryssland, ett grannland med en stark tekultur.

  "Eller att killarna vill komma och göra te. Kom då", kommenterade chefen för ett stort köpcentrum till sina anställda.

  Den där testunden förändrade allt.

  Samovar Blend, som har blivit en internationell favorit genom tiderna, kittlade smaklökarna på ett sätt som öppnade portarna till öst. Och innan du visste ordet av var Forsman T šai teet nummer ett av alla kvalitetsuppskattande ryska. Det är så bra att även förfalskningar säljs!

  Att upprätthålla internationella partnerskap, en ödmjuk inställning till att lära sig nya saker och en hetsig passion öppnar ibland överraskande dörrar. Till exempel vår återförsäljare från Centraleuropa. Han reste till Indien för att hitta gott te. Som svar fick han:

  "Det finns något som Forsma-te i Finland. Kontakta dem."

  Ett sinne som en gång förstorats av ny erfarenhet återvänder aldrig till sina gamla dimensioner. - Oliver Wendell Holmes Jr.

  Alla minns ögonblicket när de har fått gott bryggt löst te för första gången. Det har varit en stor ära för oss att främja den finska tekulturen genom att erbjuda njutbara stunder för vardagsliv och festligheter, och tekunskap för alla som är intresserade av te – både professionella inom restaurangbranschen och vanliga konsumenter.

  Ari Heidi i bakprogrammet 2018

  Foto: Ari på besök i MTV3:s Heidi Leipoo-program 2018. Då bakades matchakakor.


  Här har mycket utvecklats under decennierna, men en sak har varit densamma sedan företaget grundades – råvarorna kommer fortfarande direkt från de producerande länderna här i Finland. Blandningar tillagas med hjälp av våra egna recept och förpackas av oss själva. Allt som kan göras i Vanda kommer att göras. Ju färre mellanhänder, desto bättre för kvalitet, natur och kundernas plånböcker.

  Produktionsmedarbetare Mika Ruskeasuo 92

  Översta bilden: Nykokt te i Ruskeasuos lokaler 1992. Idag använder vi samma 30 kilos blandningsfat för tillverkning av små specialsatser.

  Nedersta bilden: Forsmas terecept och kunnande går redan in i tredje generationen. 21-åriga Lauri "lagar mat" i Vandas Viinikkala-lokaler 2020.

  Lauri lagar mat

  Det återstår fortfarande mycket arbete för den finska tekulturen, men ett stort tack till er kunder för att ni har varit en del av denna resa. Du gör det möjligt för historien att fortsätta.

  Forsman te - Bättre te för finländare sedan 1979

  Familjen Santamäki, Steve och en lokal tebonde

  Foto: "Luften är så ren och fräsch här!", överraskade barnen på sin första resa till Kina 2017. Tefamiljen besöker den ekologiska gården Anxi. Till vänster är ägaren till gården och till höger är Steve, en långvarig partner av andra generationen.