Allmänna instruktioner för att brygga te
1. Rent, färskt vatten är grunden för gott te.
2. Mät upp en tesked te per kopp, eller om du vill göra ett starkare te, dosera mer efter din smak. (En bra tumregel är att en tesked te motsvarar ca 2 - 3 dl färdigt te).
3. Häll det uppvärmda vattnet på tebladen och låt det brygga i 1 - 10 minuter enligt instruktionerna på teförpackningen. (I Forsmans teförpackningar hittar du den vägledande längden på bryggtiden). För lång bryggtid gör teet bittert, medan för kort inte nödvändigtvis är tillräckligt för att teet ska extraheras helt/tillräckligt.
4. Ta bort tebladen från drycken och tillsätt sötningsmedel efter smak.
Tebryggningstiden beror på kvaliteten på teet och storleken på tebladen.
Om teet smakar bittert, kontrollera följande:
Brygganvisningar för dig som har bråttom:
Brygga iste:
- Annostele teen lehdet kuten tavanomaisessa haudutuksessa (yleisohjeena 1 tl/2dl).
- Lisää teen lehdet kylmän veden joukkoon. Riittää kun valutat hanasta kylmää vettä.
- Laita kannu jääkaappiin ja anna hautua noin 8h. Voit laittaa kannun jääkaappiin hautumaan illalla, niin aamulla tee on valmista.
- Poista teen lehdet ja nauti raikasta jääteetä.
- Annostele teetä kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Esimerkiksi 5 tl teen lehtiä/0,5 l vettä.
- Hauduta tee kuumaan veteen ohjeen mukaan.
- Kun tee on valmista, poista teen lehdet ja lisää teen joukkoon kylmää vettä yhtä paljon kuin haudutit teetä (esim. 0,5 l).
- Sekoita hyvin ja lisää joukkoon jäitä, jotta juoma viilenee entisestään. Tarjoile.
Indikativa tebryggningstider och temperaturer:
Haudutuslämpötila | Haudutusaika | Suositellut haudutuskerrat | |
Musta tee | 90-95°C | 3 - 5 min | 2 - 3 |
Vihreä tee | 70-80°C | 1 - 4 min | 2 - 3 |
Valkoinen tee | 70-100°C | 20 s - 8 min | 3 - 5 |
Keltainen tee | 75-80°C | 3 - 5 min | 3 - 5 |
Oolong tee | 90-95°C | 1 - 7 min | 5 - 8 |
Puer tee | 95-100°C | 3 - 5 min | jopa 10 |
Rooibos | 90-100 °C | 4 - 10 min | 1 |
Mate | 70-90°C | 4 - 6 min | 1 |
Honeybush | 90-100°C | 5 - 10 min | 1 |