Jag gör en gryta / Allt du behöver veta om att brygga te
banner

Allmänna instruktioner för att brygga te

1. Rent, färskt vatten är grunden för gott te.

2. Mät upp en tesked te per kopp, eller om du vill göra ett starkare te, dosera mer efter din smak. (En bra tumregel är att en tesked te motsvarar ca 2 - 3 dl färdigt te).

3. Häll det uppvärmda vattnet på tebladen och låt det brygga i 1 - 10 minuter enligt instruktionerna på teförpackningen. (I Forsmans teförpackningar hittar du den vägledande längden på bryggtiden). För lång bryggtid gör teet bittert, medan för kort inte nödvändigtvis är tillräckligt för att teet ska extraheras helt/tillräckligt.

4. Ta bort tebladen från drycken och tillsätt sötningsmedel efter smak.

Stektid / Allt du behöver veta om att brygga te
banner

Tebryggningstiden beror på kvaliteten på teet och storleken på tebladen.

I allmänhet bryggs grönt te under en kortare tid än svarta tesorter. Vid bryggning av svart te kan vattnet vara nästan kokhett (idealtemperatur ca 95 grader). Det rekommenderas att vattnet som används i grönt te kyls* till 75-90 grader, beroende på teets kvalitet. Som bryggverktyg kan du välja en tesil, en modern tepressokanna, en gjutjärnskanna eller en glaskanna som passar situationen och atmosfären.

*Numera finns även vattenkokare där det går att välja önskad temperatur. Självklart kommer termometern också att klara sig ganska bra. Du kan bekanta dig med vårt urval av tillbehör här.
Bitterhet / Allt du behöver veta om att brygga te
banner

Om teet smakar bittert, kontrollera följande:

1.Liian pitkä haudutusaika Teen lehdet sisältävät parkkihappoja, jotka liukenevat kuumaan veteen haudutuksen aikana. Liika parkkihappopitoisuus maistuu kitkeryytenä, mistä syystä jokaisella teellä on oma suositeltu haudutusaikansa. Haudutuksen jälkeen uuttuminen pitää pysäyttää, yleensä poistamalla lehdet teejuomasta. 

2. Huolimaton haudutus Olet ehkä poistanut vain osan teen lehdistä. Haudutusaika on ollut oikea, mutta osa lehdistä jäi kupin tai kannun pohjalle. Kupin/kannun pohjalle jääneet lehdet voivat tehdä juomasta ajan kuluessa kitkerän.

3. Annosteluvirhe − tee on liian vahvaa Jos annostelet liian paljon lehtiä, juomasi hautuu voimakkaaksi ja maistat tämän joissain teissä kitkeryytenä. Älä siis vain kaada lehtiä kuppiin tai kannuun, vaan mittaa oikea määrä teetä.

4 Parkkihappoiset teelaadut On teelaatuja, joilla on luonnostaan korkea parkkihappopitoisuus ja aavistuksen kitkerä perusmaku. Kun tee kasvaa korkeassa ilmanalassa, jossa maaperä on karu ja ilmasto viileä, tulee teenlehdistä normaalia kovempia ja puumaisempia. Esimerkiksi Darjeeling-alueen tee on ominaismaultaan shampanjamaisen kirpeä ja liian pitkä haudutus tekee juomasta nopeasti kitkerän.

5 Säilytysvirhe Kuivat teenlehdet imevät itseensä helposti kosteutta ja muita makuja, jos et säilytä teetä kuivassa ja auringonvalolta suojatussa paikassa. On tärkeää pitää teenlehdet hyvin suljettuina pussissa tai tiiviissä säilytysastiassa. Meiltä löytyy valikoimasta useita hyviä vaihtoehtoja teen säilyttämiseen. 

6. Vesi Raikas ja puhdas vesi on hyvän teen maun perusta. Käytä vain tuoretta raikasta vettä. 
För de som har bråttom / Allt du behöver veta om att brygga te
banner

Brygganvisningar för dig som har bråttom:

Usein ajatellaan, että teehetken pitäisi olla täysin kiireetön ja rauhallinen hetki. Aina ei kuitenkaan ole aikaa rauhoittua teekupin ääreen, vaan tee on nautittava nopeasti. Tässä ohjeet hieman kiireisemmälle teenjuojalle.

1. Vihreä ja valkoinen tee hautuvat nopeasti (haudutusaika yleensä 1-2 min) Kun valitset kuppiisi vihreää tai valkoista teetä, teejuoma on valmista muutamassa minuutissa. Todennäköisesti sinulla on kiireenkin keskellä minuutti tai kaksi aikaa teellesi. 

2. Lisää kylmää vettä kiehuneeseen veteen Sinun ei välttämättä tarvitse odottaa, että kiehuva vesi jäähtyy oikeaan lämpötilaan. Lisää siis kiehauttamasi veden joukkoon hieman kylmää vettä, niin se viilenee sopivasti ja voit kaataa veden teen lehdille ilman, että juomasta tulee kitkerää. Viidennes hanakylmää vettä kiehuvaan veteen saa veden sopivan lämpöiseksi vihreää teetä varten. 7

3.Valitse sellaisia teelaatuja, jotka eivät kitkeröidy helposti tai ollenkaan Jotkut teelaadut sisältävät vähemmän parkkihappoja, jolloin ne eivät kitkeröidy niin helposti. Yleensä ajatellaan, että kiinalaiset teet eivät kitkeröidy yhtä nopeasti, kun taas esim. intialaiset ja japanilaiset teet kitkeröityvät helposti liian pitkään haudutettaessa. Mikäli haudutusajan tarkkailu tuottaa haasteita, voit hyvin valita kuppiisi esimerkiksi Jade Oolongia tai helmiteitä, joiden lehdet voi huoletta jättää kuppiin. Hedelmähaudukkeet ja yrttijuomat eivät myöskään kitkeröidy edes pitkään haudutettaessa. Rooibos ja Honeybush ovat siis erinomaisia valintoja hajamieliselle hauduttajalle.  

4. Jos aika ei millään riitä sihdin kanssa seurusteluun. Voit toki testata pussiteitä, jotka meillä Forsmannilla ovat biohajoavia pyramidipusseja, joissa käytetään samaa tavaraa kuin irtoteissä, ja näin taataan erinomainen laatu.
Iste / Allt du behöver veta om att brygga te
banner

Brygga iste:

Jääteen hauduttamiseen pätevät samat säännöt kuin kuumaan veteen haudutettuun teehenkin. Kaiken perusta on raikas vesi, huolellinen annostelu ja laadukas haudutettava tee. Jääteen valmistamiseen soveltuvat kaikki teelaadut, joskin yleensä kylmähaudutuksessa käytetään sellaisia teelaatuja, jotka eivät kitkeröidy helposti pitkässä haudutuksessa.

 Seuraavassa on esitelty muutamia tapoja jääteen valmistamiseen: 

 Haudutus suoraan kylmään veteen (jääkaapissa): 
  1.  Annostele teen lehdet kuten tavanomaisessa haudutuksessa (yleisohjeena 1 tl/2dl). 
  2.  Lisää teen lehdet kylmän veden joukkoon. Riittää kun valutat hanasta kylmää vettä. 
  3.  Laita kannu jääkaappiin ja anna hautua noin 8h. Voit laittaa kannun jääkaappiin hautumaan illalla, niin aamulla tee on valmista. 
  4.  Poista teen lehdet ja nauti raikasta jääteetä.
Haudutus huoneenlämpöiseen/kylmään veteen (ilman jääkaappia): 
Voit hauduttaa teen myös ilman jääkaappia huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä haudutettaessa uuttuminen on nopeampaa kuin jääkaapissa ja näin myös haudutusaika on lyhyempi (noin 2 h). Juoma viilennetään ennen tarjoilua lisäämällä siihen reilusti jäitä. 

Haudutus kuumaan veteen: 

Jääteen valmistaminen onnistuu tarvittaessa myös edellisiä tapoja nopeammin. Mikäli haluat nopeuttaa hautumista, valmista tee suoraan kuumaan veteen seuraavasti:
  1.  Annostele teetä kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Esimerkiksi 5 tl teen lehtiä/0,5 l vettä.
  2.  Hauduta tee kuumaan veteen ohjeen mukaan. 
  3.  Kun tee on valmista, poista teen lehdet ja lisää teen joukkoon kylmää vettä yhtä paljon kuin haudutit teetä (esim. 0,5 l).
  4.  Sekoita hyvin ja lisää joukkoon jäitä, jotta juoma viilenee entisestään. Tarjoile. 
Jäätee voidaan makeuttaa sokerilla, hunajalla tai makeutusaineilla. Jääteen joukkoon sopivat erinomaisesti myös hedelmänpalat sekä yrtit (esim. minttu). Löydät teereseptiemme joukosta myös herkullisia jääteereseptejä.
alla tekvaliteter / Allt du behöver veta om att brygga te
banner

Indikativa tebryggningstider och temperaturer:

Ohjeelliset teen haudutusajat sekä -lämpötilat: Alla on yleisohjeet eri teelaatujen haudutusajoille, -lämpötilalle sekä suositeltujen haudutuskertojen määrä. Erilaisia teitä on valtava määrä (myös teelaatujen sisällä), joten suositellut haudutusajat ja lämpötilat saattavat hieman vaihdella lähteestä riippuen. Mikäli olet epävarma jonkun teen haudusajasta tai haudutuslämpötilasta, voit aina kysyä meiltä neuvoa teesi valmistamiseen. Löydät suositellut haudutusajat sekä -lämpötilat myös useimpien teepakkaustemme tuotetiedoista. Useimpia teitä kannattaa hauduttaa monta kertaa saman päivän aikana ennen roskiin heittämistä. 

  Haudutuslämpötila     Haudutusaika Suositellut haudutuskerrat
Musta tee 90-95°C 3 - 5 min 2 - 3
Vihreä tee  70-80°C 1 - 4 min 2 - 3
Valkoinen tee 70-100°C  20 s - 8 min 3 - 5
Keltainen tee 75-80°C 3 - 5 min 3 - 5
Oolong tee 90-95°C 1 - 7 min 5 - 8
Puer tee 95-100°C 3 - 5 min jopa 10 
Rooibos 90-100 °C 4 - 10 min 1
Mate 70-90°C 4 - 6 min 1
Honeybush 90-100°C 5 - 10 min 1