På väg till tefamiljen

Vi reste till Kina i en vecka i maj och besökte tegårdarna där våra läckra teer kommer ifrån. Jag tänkte dela med mig av vår resa och berätta lite om vilka vi är på Forsman. Samtidigt vill vi förmedla våra reseupplevelser till dig och sprida de goda nyheterna om teets underbara värld som alltid lyckas överraska. Så hoppa ombord för en resa med smaker!
Min pappa, Ari Santamäki, vd för Forsma te, har arbetat i tebranschen i snart 40 år och jag kan säga att han är en riktig te-guru. Han kan historierna bakom olika tesorter och är en kreativ smakmästare, vars handstil är vår Forsmans smakvärld. "Naturliga smaker smakar bäst", säger Ari och smuttar på Mao Huna grönt te efter en rundtur i teträdgården. På Forsman vill vi satsa på naturlig odling och smaker av teprodukter.
Efter plockningen värms teet upp, vilket hjälper det gröna teet att hålla sig grönt. Te är en livsstil för vår familj och hela familjen är fullt delaktig i detta arbete. Bilden visar Antti 12 år, Lauri 17 år till vänster, och jag själv till höger, d.v.s Aarne 19 år. Ända sedan vi var små har vi alltid haft sommarjobb på företaget och nu fick vi äntligen lära känna Kina på plats.
"Tevärlden är fascinerande och vi kunde följa i min fars fotspår för att lära oss hur stor affär te verkligen är i världen", säger Lauri. På bilden är vi på en tefarm i Hunan, där nyplockade teblad står redo för uppvärmning. Det nyplockade teet känns roligt läderartat och doften är lätt vårig. "Det luktar lite som nyklippt gräs, men det luktar te", sa Antti med tebladen i händerna.
På bilden visar mamman till vår tefamilj, Sanna, Anti hur man plockar te. Från tebusken väljs de först odlade spetsknopparna med mest tesmak. Te kan också skördas mekaniskt med en typ av tröska.
I Kina odlas te vanligtvis på sluttningar eller i avlägsna områden. Teets tillväxthöjd och de omgivande väderförhållandena påverkar teets smak avsevärt. Bild från gården vi besökte.
De första tebladen som precis plockats, som är den bästa första flushen (första skördsteet), är möra gröna och har en fräsch vårsmak.
I de bästa tekvaliteterna lämnar kineserna tebladen i koppen och använder ingen tesil, eftersom hela tebladen lätt håller sig utanför munnen och blir inte bittra. På grund av detta kan du lägga teblad av bästa kvalitet i koppen utan några bekymmer, utan en sil. Bryggstilen kallas Grandpa Style.
Hong Sing teträdgård
Den kinesiska landsbygden överraskade mig verkligen! Även om Kina ofta föreställs som smutsigt på grund av smog, är landsbygden något helt annat. Landsbygden, där teplantagen ligger, är grön och vacker och luften är ren. För kineserna är te i sig en helig sak och de vill bevara tegårdar med en lång historia in i framtiden och behålla den nationella tekulturen. 80 % av Kinas teproduktion finns kvar på den inre marknaden.
För oss på Forsman är det viktigt att teet är rent och av god kvalitet, eftersom det har stor betydelse för teets smak och hälsoeffekter. Därför besöker vi gårdar och ser till att våra kunder kan njuta av Forsmans te som smakar lika gott i framtiden.