vitt te
Vitt te är den minst bearbetade tekvaliteten. Den renaste och ljusaste av tebanorna. Endast oöppnade teblad samlas in för de bästa vita tekvaliteterna, som är täckta med ett silkeslent blekt silvergrå fluff. För kvaliteter som är billigare i grad, samlas löv och knoppar som är på väg att öppna sig och som redan har öppnat sig. Namnet på vitt te kommer från det ljusa ludd på bladens yta, eftersom bladen samlas in i de tidiga tillväxtstadierna är mängden bladgrönt i bladen också liten och färgen på bladen är ljus.

Kolla in vårt utbud
Biologiska effekter

Den naturliga bearbetningen av vitt te gör att flera hälsofrämjande svampar och mikrober kan överleva på bladens yta och skapar flera hälsosamma egenskaper i teet, som har visat sig kunna till exempel påskynda matsmältningen, sänka kolesterolet och förebygga. hjärt-kärlsjukdomar.


Vitt te blir inte heller beskt alls lika lätt som till exempel grönt te, så bryggprocessen behöver inte vara fullt lika exakt. Vitt te har mest antioxidanter och lugnande L-theanin, men också mest koffein på grund av de unga plockade bladen, även om koffeinhalten är låg med kortare bryggtid.

Stegning
Valkoinen tee haudutetaan noin 80 asteen lämpötilassa. Tee annostellaan siten, että yhteen teekuppiin menee noin teelusikallinen valkoisen teen lehtiä. Eli 1tl/2dl vettä. Haudutusaika on valkoisen teen osalta joustava. Hauduta teelaadusta riippuen kolmesta jopa kymmeneen minuuttiin. Tarkemmin teen haudutuksesta. 

Valkoisesta teestä voidaan myös valmistaa raikkaan pehmeää jääteetä. Annostele tällöin samalla tapaa, kuin jos hauduttaisit kuumaan veteen, mutta hauduta yön yli viileässä vedessä jääkaapissa. Tarkemmin jääteen haudutuksesta.
Åldrande av vitt te
Om du vill bli fancy med vitt te kan du också testa dess åldrande. I Asien, och framför allt i Kina, är det brukligt att lagra te i flera år, och man har märkt att smaken förändras med åldern, särskilt i vitt te.

Smaken blir rikare och kanske mer fruktig, då har gammalt vitt te till och med sålts till ett betydligt högre pris än färskt te. Smakförändringen möjliggörs av mikrober som överlever den naturliga bearbetningen av vitt te och gradvis förändrar teets smak.

Att göra vitt te

1Första fasen

Tebladen samlas först ofta tidigt på våren för att få de yngsta bladen.

Ofta samlas också knopparna på själva teet, som fortfarande har vitt ludd kvar.
2

Fas två

Tebladen torkas vanligtvis naturligt i frisk luft med hjälp av solljus.

Färgen på bladen varierar från silvervit till ljusgrön.

Det är ingen brådska när du brygger vitt te. Bryggningen kan ta upp till tio minuter, beroende på bryggtid och sort.
3

Resultat

Den färdiga drycken är till och med nästan färglös till färgen (från färglös till ljusgrön).

Smaken av vitt te är lätt örtig och ofta söt. Producentländer är till exempel Kina och Taiwan.

Osmaksatta vita teer

Vi har flera olika vitt tekvaliteter och smaker i vårt utbud. Men vitt te är en mycket ovanligare tekvalitet än grönt eller svart te. Det är mildare än någon av dessa tekvaliteter och passar utmärkt för festliga tillfällen. Vårt mest populära, smaklösa vita te är vitt pärlte, där teet är flätat i form av en pärla och öppnar sig vackert i vatten.

Kryddade vita teer

Här är de populäraste vita tesorterna med olika uppfriskande smakkombinationer som också främjar din hälsa på många sätt. Vissa av våra vita teer innehåller även grönt te, vilket skapar en ovanlig men funktionell smakkombination.