Grönt te
Grönt te är en typ av te som har spridit sig från Asien till Europa, och dess popularitet har ökat i västvärlden. Detta beror på dess unika hälsoeffekter och den lättare smaken än svart te.

Grönt te har länge varit en typ av te som människor har undvikit på grund av dess bitterhet. Bitterhet är dock bara en bieffekt som orsakas av bryggfel (vatten som är för varmt), och när det bryggs på rätt sätt är grönt te en makalös smakupplevelse. Länder som producerar grönt te är Kina och Japan, där teets historia går tillbaka tusentals år.

Kolla in vårt teutbud
Historia

Rötterna till grönt te finns i det antika Kina. Enligt legenden omkring 2700 f.Kr. Shennong, den kinesiska medicinens fader, brände grenarna på tebusken i en lägereld för att få hans vatten att koka. Den varma luften lyfte dock buskens löv upp i luften och droppade så småningom ner i det kokande vattnet. Härskaren bestämde sig för att smaka på denna blandning av vatten och teblad, och även om smaken var lite besk blev han överraskad av dess uppiggande och lugnande känsla.


I verkligheten blev användningen av te inte utbredd i Kina förrän omkring tusen år efter detta. I Europa, å andra sidan, är grönt te bara ett par hundra år gammalt fenomen, eftersom svart tes bättre hållbarhet och enklare bryggprocess gjorde det till en mer populär tesort än grönt te.

Koffein
Koffeinhalten i grönt te ligger mellan svart och vitt te. I ljuset av aktuell information är kanske koffeinhalten i vitt te högst, eftersom endast vårens första blad, med den högsta koffeinhalten, samlas in för det.

Grönt te samlas också in relativt tidigt på våren, varför koffeinhalten inte är fullt så hög, även om det finns undantag. Det finns dock alltid mer grönt te i en kopp än till exempel vitt te, så den faktiska koffeinhalten i en kopp grönt te ligger nära motsvarande värde för vitt te.
Stegning
Lämplig temperatur för att brygga grönt te är runt 70-80 grader. Dispensera en tesked per kopp. Sjudtiden varierar från 1 till 3 minuter, men ofta är 2 minuter optimalt. Om du vill kan du även göra uppfriskande iste av grönt te, i så fall bör du dosera det på samma sätt och brygga över natten i kylen.

Gör grönt te

1



Första fasen

Tebladen plockas ofta in tidigast i maj och insamlingen pågår i cirka 88 dagar.

Efter insamling ångas och krossas tebladen. Ibland involverar denna process också formningsfasen av tebladen
2

Fas två

Ånga grönt te är den äldsta metoden för bearbetning av te, och det håller bladen fräscha, gräsgröna och sura.

Grönt te torkas på olika sätt. Torkning åtföljs ofta av en rostningsprocess, vilket gör teet brunare i färgen men har en rostat söt smak.

Flera sorters grönt te siktas fortfarande efter detta, så att oregelbundna teblad inte hamnar i slutprodukten.
3

Resultat

Till sist får vi mousserande teer i olika gröna nyanser, vars smak kan variera mycket beroende på om skörden är vårens första eller inte, och hur mycket te som har rostats eller siktats.

Smaken av grönt te har ofta en touch av umami och sötma, vilket skapar en unik smakupplevelse. Det viktigaste är att brygga teet rätt så att bitterhet inte utvecklas.

Kryddade gröna teer

Tillsammans med flera olika kvaliteter finns grönt te i flera olika smaker. Gröna smaksatta teer är verkligen ett mer lättillgängligt alternativ, som dock kräver bryggning i 80 grader för att det inte ska bli beskt. De mest populära smaksatta gröna teerna i vårt urval är Paradise Sencha, Ginger Green tea och våra nya pyramidtepåsar.

Kinesiska gröna teer

Det finns tusentals alternativ för grönt te utan smak i världen. Därför är det bra att dela upp gröna teer efter olika länder. Det finns också många olika typer av grönt te i Kina, från den klassiska Sencha till den sällsynta LongJing. SenCha har en grönaktig syrlig smak, medan en av de mest uppskattade varianterna, Longjing, har en fräsch söt smak. I Kina kan man även hitta nålar som Yu-Lu och Kukicha som använder teblad. Smaken i nålarna är toasty sweet, och de har en sällsynt låg koffeinhalt.

Japanska gröna teer

Förutom Kina är Japan en storkonsument och producent av grönt te. Japanska gröna teer är ofta något högre kvalitet än sina kinesiska motsvarigheter. I Japan tillverkas te med traditionella metoder, och därför är det ofta ekologiskt. Förutom traditionell Sencha produceras specialiteter som Gyokuro, Hoijitcha och Genmaicha i Japan. Hoijitcha är det rostigaste alternativet, som är ett mycket populärt kvällste i Japan, på grund av dess låga koffeininnehåll. På samma sätt har Genmaicha en rostad smak med en nötig twist. De bästa Matcha-kvaliteterna tillverkas också i Japan.

Matcha

Den kanske grönaste av greenerna - Matcha. Matcha är ett pulver som mals av bladen från Gyokuro grönt te, som blandas direkt med varmt vatten, så att alla hälsoeffekter av teet kan utnyttjas. Matcha har en stark umamismak och är väldigt stark för ett grönt te. Den har dock nyligen börjat bli populär, och den passar utmärkt för matlagning, till exempel som tillbehör. Matcha har också ett högt koffeininnehåll, vilket beror på att i matcha extraheras tebladen inte bara, utan de dricks faktiskt, om än blandade med vatten.