Kallbryggning
Iste kan göras av varmt eller kallt vatten. Ett teblad bryggt i kallt vatten producerar mindre bittert katekin och koffein. Kallbryggt te är mjukt och lätt att dricka. Vid blötläggning i kallt vatten, dosera tebladen som vid vanlig bryggning (som en allmän riktlinje, 1 tsk/2dl). Bryggtiden är cirka 8 timmar, varefter tebladen tas bort och du kan njuta av färskt iste.
Varm gryta
Vid behov kan man även göra iste snabbare än de tidigare metoderna. Om du vill påskynda bryggningen, förbered teet direkt i varmt vatten enligt följande . Dosera dubbelt så mycket te jämfört med normalt. Till exempel 5 teskedar teblad och 0,5 l vatten. Brygg teet i varmt vatten enligt instruktionerna. När teet är klart, ta bort tebladen och tillsätt lika mycket kallt vatten till teet som du bryggde teet (t.ex. 0,5 l). Blanda väl och tillsätt is för att göra drinken ännu kallare. Tjäna.
Iste kan sötas med socker, honung eller sötningsmedel. Fruktbitar och örter som mynta passar också bra till iste.
Gör färskt iste
Ingredienser:
Recept
Bifogat hittar du våra olika iste-recept . (från sidofältet)